Belföld

Donáth Anna az ellenzékről: Döcögve születnek a döntések, szeretném, ha ez gyorsabban történne

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Interjút adott a szabadeuopa.hu-nak Donáth Anna. A beszélgetés során sok szakpolitikai kérdés szóba került, és a közös ellenzéki kampányról is beszélt a Momentum elnöke.

Megtudhattuk, hogy megvan az ellenzék közös szlogenje, üzenete: „A legfontosabb üzenet, és ezt már kommunikáljuk is, az, hogy Magyarország mindannyiunké. Nem arról kéne hogy szóljon a történet, hogy vannak magyarabbak a magyaroknál vagy egyenlőbbek az egyenlőknél. Hogy aki nem ért egyet a rendszerrel, az hazaáruló, az nem tartozik a nemzethez. A fő üzenet az, hogy egy közösség vagyunk, amit úgy hívnak, hogy nemzet. Senki kezét nem engedhetjük el” – mondta Donáth.

Arra kérdésre, hogy a választás napjára helyezett „gyermekvédelmi”, ugyanakkor sokak szerint homofób népszavazás kapcsán eddig nem kommunikáltak a választókkal, azt mondta Donáth: „egyetlen népszavazás lesz: arról, hogy Orbán Viktor marad-e a miniszterelnök, vagy sem. Az technikai részletkérdés, hogy bojkottra vagy érvénytelen szavazásra szólítsuk-e fel az embereket a homofób témában. De egyetértek: kell közös ellenzéki álláspont, minél hamarabb.”

Lassúnak, nehézkesnek tűnik az ellenzéki döntésrendszer és kommunikáció, vetődött fel az interjú során. Ennek hátteréről épp ma jelent meg egy cikkünk:

Kapcsolódó
Beragadt az ellenzék: törés és feszültség van Márki-Zay stábja és a pártok közt, és nem csak ez a baj
A hetedik frakció ügye mellett olyan személyi és politikai problémák is kialakultak az elmúlt hónapokban, amelyek eddig nem kerültek nyilvánosságra.

Donáth azt mondta erről:

Hat párt, plusz egy hetedik szereplő közös irányáról lassan, döcögve születnek a döntések. Én is szeretném, ha ez sokkal gyorsabban történne.

Hozzátette: elindult a közös kampány. Azt látom országszerte, hogy a különböző pártok aktivistái együtt vannak a terepen. A választók együtt beszélgetnek ezekről a témákról. Végre újra az emberek között vagyunk. Szerintem ezen múlik a kormányváltás, nem azon, hogy Facebookon ki hogyan kommunikál és melyik csapdába fut bele.

Vannak-e olyanok, akik belülről lassítják a kampányt? – vetődött fel a téma.

Ezt egyrészt mindenkinek a saját lelkiismeretére bízom, másodsorban viszont a közös sikert gátolják azok a pártok, amelyek visszatartják az aktivistáikat. Amióta elnök vagyok, azt kérem az összes momentumostól, hogy függetlenül attól, hogyan alakult az előválasztásuk eredménye, menjenek, csinálják.

Az egyeztetésekről pedig azt mondta: „nyilvánvalóan nem lehet kivenni a képletből, hogy a politika így történik. A pártok érdekérvényesítenek és vitatkoznak. Ettől nem megijedni kell, ez a pártpolitika logikájából következik. Érdekes felállás az, amikor a vezető nem pártpolitikai körökben szocializálódott, de ebben lehetőség is van.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik