Belföld

Újra megszentelték Orbán Viktor irodáját – fotó

MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
Az immár hagyományos eseményen a kormányfő nem jelent meg.

A keresztény hagyományoknak megfelelően vízkereszt napján idén is megszentelték a miniszterelnök hivatalának otthont adó Karmelita kolostor házszentelésére. Erről a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta az állami hírügyökséget.

Havasi Bertalan közölte, hogy csütörtök reggel az épületben dolgozó állami vezetők és munkatársak részt vettek Bese Gergő római katolikus plébános áhítatán, majd sor került a Karmelita miniszterelnöki irodasorának megszentelésére.

Gergő atya ezt követően a kormányzati irodák ajtófélfáinál is elvégezte a szertartást – közölte Havasi Bertalan. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott fotók tanúsága szerint az eseményen Orbán Viktor nem vett részt, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Schmitt Pál egykori köztársasági elnök igen.

Amikor új irodát kapott Orbán Viktor a budai Várban, hivatala a karmelita kolostort foglalta el, három éve, vízkereszt napján egy karmelita szerzetes szentelte fel a kormányfői irodát. A szertartás része, hogy a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat; a benne lakókat, dolgozókat.

A házszentelés után az ajtóra fölírják az évszámot és a népi értelmezés szerint a Háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit: 20 + G + M + B + 22. A Magyar Kurír katolikus hírportál korábban azt írta az eredeti értelmezés szerint a három betű C + M + B a latin áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat („Krisztus áldja meg e házat”).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik