Belföld

Öt év után bukott le egy hamis magyar útlevéllel Amerikába szökő ukrán

police.hu
police.hu

Öt évig bujkált külföldön hamis magyar útlevéllel egy ukrán állampolgárságú férfi. A bűncselekményt elkövető férfit a lengyel hatóságok fogták el, majd december 30-án a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren átadták a budapesti rendőröknek.

A BRFK még 2017-ben nyomozást indított, mert olyan információk jutottak a hatóság tudomására, hogy több ügyintéző évekkel ezelőtt ismeretlen személyek részére valótlan okmányokat állított ki jogosulatlanul az egyik budapesti okmányirodában.

A 46 éves ukrán 2016 áprilisában ment be a II. kerületi kormányhivatalba, ahol egy honosított magyar állampolgár adatait felhasználva igényelt magánútlevelet, így valótlan adatokat rögzítettek a közhiteles nyilvántartásban. A bűncselekményben közreműködő okmányirodai ügyintézőt akkor a nyomozóhatóság gyanúsítottként hallgatta ki, és a büntetőeljárást vele szemben lefolytatta.

A bűncselekmény jellegéből adódóan az okmányt igénylő ukrán férfi valós adatai akkor még nem voltak ismertek, így az általa akkor használt adatok alapján ellene nemzeti, európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A férfi első útja az Egyesült Államokba vezetett pár hónappal később, de ekkor valós személyazonosságát nem lehetett megállapítani.

A budapesti rendőrök végül a férfit az útlevélben szereplő fotója alapján azonosították, majd a lengyel hatóságok elfogták és átadták a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozóinak.

A 46 éves férfit a BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozói közokirat-hamisítással gyanúsították meg, majd letartóztatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik