Belföld

Miután megszorítást rendelt el a kormány, saját magára számolatlanul költi a pénzt

Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kormány az elmúlt pár hétben két körben is úgy 1100 milliárd forintnyi kiadásvisszavágásról döntött. Az idei 350 milliárd forintos nyisszantás után jövőre 755 milliárd forinttal fogná vissza a költéseket, például lenullázná az Egészséges Budapest Programot, 400 milliárddal mérsékelnék a Beruházási Alapot.

Kapcsolódó
Az Egészséges Budapest Programot jövőre lenullázzák Orbánék
A 755 milliárdos kormányzati spórolási terv részeként. Fővárosi fejlesztésekből is lecsípnek további közel 5 milliárdot.

A megszorításokról szóló kormányhatározat december 23-án jelent meg, egy nappal később a kormány viszont már arról döntött, hogy a terven felül 341 milliárd forintot költ el a kabinet zömmel az állam és az állami cégek működtetésére – vette észre a Népszava.

A furcsaságok csak úgy sorjáznak.

  • Például „december 24-én még gyorsan 6 milliárd forintot csoportosítottak át az Erzsébet táborok támogatására, csak az a nagy kérdés, hogy az immár alapítványi formában működő gyermeküdültetés mire is költi az év utolsó hetében az ölébe pottyant nagy összeget”?
  • Az Erzsébet-program hat milliárdja csak aprópénz azzal összehasonlítva, amelyet a Palkovics László vezette tárca kapott az év utolsó napjaira. Az innovációs minisztérium a cégeinek támogatására 45 milliárd forintot költhet el a kormány döntése szerint, írja a lap.
  • Hasonló összegben, 45 milliárd forinttal tolja meg a kormány a Mészáros Lőrincéktől megvásárolt, azóta tetemes veszteséget termelő Mátrai Erőművet.

De ezzel messze nincs vége a szemet gyönyörködtető pénzszórásnak.

Hiába a 1100 milliárd forintos megszorítás, olyan nincs, hogy sportra ne legyen pénz. Az utolsó körös átcsoportosítások egyikeként plusz 6,7 milliárd forintot kapnak a kiemelt sportegyesületek és más sportcélú kiadások stadionépítésre, illetve nemzetközi sportesemények propagálására, pályáztatásra, fogalmaz a Népszava.

„A legtöbb pénzt azonban Mager Andrea állami vagyonért felelős miniszter akasztotta le, aki karácsonyi ajándékként 208 milliárd forintot kapott állami cégek beruházásaira. Vagyis míg a kormány a jövő évi Beruházási kiadásokból kivett 400 milliárd forintot, azonnal visszaadott magának 208 milliárdot, plusz 6,4 milliárd forintot az állami vagyonkezelő az MNV Zrt. közelebbről meg nem nevezett ingatlanprojektjeire.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik