Belföld

A Dunántúlon ónos eső, északkeleten több centi hó esett

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Melegfronti csapadékzóna érte el hazánkat éjjel nyugat, északnyugat felől, a front mögötti enyhébb levegő mostanra már teret hódított az ország délnyugati felén, sok helyen 10 fokkal is melegebb van mint tegnap ugyanilyenkor – írja az Időkép.

Az ország északkeleti részén a csapadék még a meleg beáramlása előtt megérkezett, így nagy területen havazás kezdődött. A legtöbb hó az ország északkeleti csücskében hullott, Vásárosnaményban például 8 centi., és Debrecen is behavazódott.

Nyugatabbra, a Dunántúl északi felén ugyanakkor már a magasban érkezett enyhébb levegő éreztette hatását. Átkeverő légmozgás hiányában a talaj közelében megrekedt a hideg, fagyos levegő, így

nagy területen ónos eső változtatta jégpáncéllá az utakat.

Az Útinform is azt írja, Nógrád megyében ónos eső, Pest megye északi részén, illetve az Északi-középhegységben és Hajdú-Bihar megyében eső esik.

A gyorsforgalmi, valamint a fő- és mellékutak burkolata túlnyomórészt sónedves a preventív védekezés nyomán – figyelmezetetnek. Az intenzív csapadék miatt még előfordulhatnak télies útszakaszok is az Alföld keleti részén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti részén, illetve a Hortobágyon.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság péntek reggel kiadott közleményében arra kér az autósokat, hogy az érintett területeken aki teheti, ne induljon útnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik