Belföld

IDEA: fej fej mellett a csendesebb ellenzék és a Fidesz

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A teljes népesség körében azonos a két tábor támogatottsága, a biztos szavazóknál a kormánypártok előnye 1 százalékra csökkent.

Az IDEA Intézet reprezentatív kutatása szerint az előválasztás utáni időszakban az ellenzék kissé elcsendesedett, nem javultak pozíciói, de fideszes áttörésről sem lehet beszélni, hiába lett újra aktívabb a kormánypárt. A teljes népesség körében azonos az ellenzék és a Fidesz−KDNP támogatottsága.

December elején a kormánypárt listája és az ellenzéké is 38-38 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest a Fidesznél semmilyen mozgás nem történt, az ellenzéknél 1 százalékponttal csökkent a támogatottság.

A legaktívabb, biztos szavazóknál történt némi elmozdulás, míg az előző mérésnél a Fidesz–KDNP 3 százalékkal vezetett, ez december elején 1 százalékra csökkent (a Fidesz-lista támogatottsága 1 százalékponttal csökkent, az ellenzékié 1 százalékponttal nőtt).

Mivel óriási a politikai vezetők szerepe, az intézet külön is vizsgálta a listákat úgy, ha azokat Márki-Zay Péter és Orbán Viktor vezeti.

Ebben a konstellációban, a teljes népességen belül a Márki-Zay Péter vezette ellenzéki közös lista vezet 1 százalékponttal és csökken az ismeretlen preferenciájúak aránya, míg a biztos szavazóknál Orbán Viktor listájának 2 százalékpontos előnye.

Pártok támogatottsága

A teljes népességen belül Fidesz–KDNP támogatottsága az előző hónaphoz képest 1 százalékponttal nőtt, 35 százalékos. Az ellenzéki Jobbik és MSZP népszerűsége 1–1 százalékponttal csökkent (8%, illetve 3%), a többi párté változatlan, a DK 12, a Momentum Mozgalom 8, a Párbeszéd 2, az LMP 1 százalékon áll. Az ellenzéki pártok mechanikusan összeadott össztámogatottsága 33 százalék, 2 százalékponttal kevesebb, mint a kormánypártoké.

A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom 3–3 százalékot kapna most vasárnap.

A biztos szavazóknál a Fidesz–KDNP támogatottsága hibahatáron belül, 1 százalékponttal csökkent (47%). Az ellenzéknél is 1–1 százalékpontos változások történtek. A DK (18%) és a Momentum (10%) ennyivel nőtt, a Jobbik (11%) és az MSZP (3%) ennyivel csökkent. A parlamenten kívüli pártok közül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága nem változott (3%), a Mi Hazánké 1 százalékponttal emelkedett (4%).

Az IDEA Intézetnél az ismeretlen preferenciájúak aránya 26 százalék. A Republikon szintén hétfői felmérése szerint a bizonytalanok aránya 26-ról 24 százalékra csökkent, az ellenzéki összefogás pártjainak összevont támogatottsága 1 százalékponttal nőtt a teljes népesség körében, változatlan a pártválasztók körében.

Mindkét kutatás eredménye alaposan eltér attól a közvélemény-kutatástól, amely szerint tetemesre nőtt a Fidesz előnye az ellenzékkel szemben. 

Módszertan

A kutatás adatait 2021. november 29 – december 13. között vették  fel. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. A vizsgálat eredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik