Belföld

Alexander Soros vette meg a Sátántangó eredeti kópiáját

DAVE KOTINSKY / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
DAVE KOTINSKY / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Soros György fia 10 millió forintot fizetett a filmszalagért.

19,2 millió forint gyűlt össze a Freeszfe Egyesület jótékonysági aukcióján, amelyen az alkotók vizsga- és diplomafilmjeire gyűjtöttek pénzt. A filmművészeti, képzőművészeti, irodalmi ritkaságokat és más kulturális értékeket árvereztek el, amelyeket elismert művészek ajánlottak fel az egyesület megsegítésére. Ilyen például Cate Blanchett és Csákányi Eszter színésznők közös dedikált fotója, online irodalomóra Nádasdy Ádámmal, Nagy Ervin bőrdzsekije A tanár című sorozatból, vagy épp Básti Juli díszletkönyve a Három nővérből. Tarr Béla a legendás Sátántangó eredeti kópiáját ajánlotta fel, ez a tétel kelt el a legmagasabb összegért: a zárt liciten 10 millió forintot fizettek érte, az először nem került nyilvánosságra, hogy ki vásárolta meg.

A 444.hu szúrta ki, hogy a titokzatos vevő Facebook-oldalán fedte fel magát: a Sátántangó eredeti kópiáját nem más vette meg, mint Alexander Soros, Soros György fia.

Azért licitáltam a filmre, hogy kifejezzem nagyrabecsülésemet Tarr munkássága iránt, illetve hogy szolidaritást vállaljak e nagyszerű intézmény bátor hallgatóival és oktatóival. A kópiát Magyarországon kívül, biztonságos körülmények között tervezem tárolni. Amint törvényes eszközökkel visszaállítják a demokráciát Magyarországon, illetve a Freeszfe elnyeri az őt megillető státuszt, visszaadom a kópiát jogos tulajdonosának, a magyar népnek

– írta posztjában 36 éves üzletember. Posztjában többek közt felidézte a Színház- és Filmművészeti Egyetem múltját, azt, milyen alkotókat adott a magyar és egyetemes filmtörténetnek. Soros úgy fogalmaz, hogy a rendkívül fontos intézmény vezetését a magyar kormány a miniszterelnök bizalmasaira bízta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik