Belföld

Vádat emelt az ügyészség a Fidesz és az FTC székházában vállalkozókkal folyó egyeztetések miatt

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Hadházy Ákos nyilvánossságra hozta a vádirat egy részét. Az ügyben Kubatov Gábor titkára tett feljelentést a közvetítők ellen, de az ellenzéki képviselő szerint gyanús, hogy csak az ötödik egyeztetés után.

Több egyezetés is zajlott a Fidesz Lendvay utcai székházában és az FTC Vajda Péter utcai központjában milliárdos nagyságrendű gazdasági ügyletekről vállalkozókkal azzal, hogy ha egy komolyabb összeggel támogatják a Ferencvárost, számukra megfelelő módon rendezik el felső szinteken a döntést – lényegében ezt állítja a Fővárosi Főügyészség, amely egy jelenleg is folyó bírósági eljárásban befolyással való üzérkedéssel vádolja M. Jánost és társait, akik Kubatov Gábor Fidesz-alelnök és FTC-elnök kapcsolataira hivatkozva jelentős összegű kenőpénzt kértek a közbenjárásukért. Az egyeztetéseken részt vett Kindlovits Máté, Kubatov titkára is.

Az ügy irataiból Hadházy Ákos ellenzéki képviselő hozott nyilvánosságra néhány dokumentumot a Facebook-oldalán. A politikus szerint Kindlovits legalább öt alkalommal fogadott a Fidesz és az FTC irodáiban vállalkozókat, akik azt remélték, hogy Kubatovon keresztül állami megbízásokhoz juthatnak, elnyerhetik például szennyezett ipari területek rekultivációs feladatait, megrendelést kaphatnak elektronikus villanyóraleolvasó rendszerükre, illetve hogy a Magyar Nemzeti Bank feloldja zárolt számlájukat. A találkozókat az FTC biztonsági emberei intézték, ezért a közvetítésért a vádirat szerint a vállalkozóktól pénzt kaptak. Az öt egyeztetésre 2014 májusa és 2015 nyara között került sor. Hadházy furcsállja, hogy Kubatov titkára csak az ötödik alkalom tett feljelentést a közvetítők ellen.

Hadházy azt is írja, hogy a hozzá beérkezett információk szerint az ügyészségi vádiratból fontos részletek maradtak ki. Kindlovits feljelentése szerinte azt követően következett, hogy a vállalkozók reklamálni kezdtek, amiért valaki más nyerte a közbeszerzést, háromszoros árral. Az ellenzéki politikus azt állítja, a vád fő bizonyítéka az egyik biztonsági ember, az exrendőr B. Imre által készített hangfelvétel. Csakhogy a Hadházy szerint az elsőrendű vádlott azt vallotta, hogy őt és közvetítő társait addig tartották fogva, amíg össze nem jött a megfelelő hanganyag, sőt a képviselő által nyilvánosságra hozott, a Nemzeti Nyomozó Irodának címzett vallomáskiegészítésében a közvetítő azt állítja, veréssel kényszerítette ki a fradis biztonsági csapat a Kindlovits szerepét tisztázó szavakat.

Az egyik vállalkozói ügyfél, akit az ügyészségi vádirat is említ, már 2014 végén kiszivárogtatta, hogy 130 millió forintot fizetett egy vállalkozónak, akiről azt hihette, van elég befolyása ahhoz, hogy az MNB elsimítsa a cége ellen indított vizsgálatot. Az akkoriban nagy botrányt okozó Fortress-birodalom vezére, Sz.-F. Zsolt 2014 novemberében az Indexen megjelent cikk szerint közjegyző előtt erősítette meg, hogy „marketingtevékenység” címén adott pénzt egy vállalkozónak, amennyiben a jegybank leszáll a piramisjátékszerűen működő cégeiről. Ezt a történetet a vádirat is megerősíti. Az ügyészség szerint a pénz átadása után SZ.-F. Zsolt M. János közvetítésével 2014 júniusában a Lendvay utcai Fidesz-székházban találkozott Kindlovits Mátéval.

A tárgyalás csütörtökön kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik