Belföld

Ilyen lesz a megújuló szentendrei hév-állomás, amiben Vitézy Dávid egy új városközpontot vizionál

A rekonstrukció két jelszava az akadálymentesítés és a zöldítés.

Szerda délelőtt bemutatták a H5-ös szentendrei hév rekonstrukciójának részleteit, ezen belül Szentendre végállomásának teljes körű átépítési terveit. A prezentációt Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója prezentálta, utóbbi a Facebook-oldalán hosszabban is beszámolt arról, milyen elképzelések mentén alakítanák át a csomópontot.

Ebből kiderült, hogy a fejlesztők terve az, hogy egy új központot hozzanak létre a városban, fejlett közlekedési kapcsolatokkal, minél több zöldterülettel, teljesen integrált, a hévvel közösen fedett buszpályaudvarral.

Az ígéretek szerint a végállomáson jelenleginél is egyszerűbben, az időjárástól védve lehet majd átszállni a buszokra, miután a hév és a Volánbusz utasforgalmi terét egyesítik egy fedett, nagyívű perontetővel. Ugyancsak fedett lesz a tervek szerint a taxiállomás, illetve a ki- és beszállás idejére igénybe vehető K+R parkoló. Vitézy emellett kiemelte, hogy a fejlesztés során akadálymentesített peronokat hoznak létre korszerű utastájékoztatással, e mellett tervben van 400 P+R férőhely, egy új parkolóház é s300 B+R biciklitároló létesítése is, a munkálatok végére pedig akadálymentes kapcsolat hoznak létre a 11-es úton át Szentendre belvárosába.

A szakember a posztjában pár illusztrációt is mutat a látványtervekből:

A Budapestet Szentendrével összekötő  H5-ös a legnagyobb forgalmú hév Budapest elővárosában, naponta 116 ezer ember veszi igénybe a szolgáltatásait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik