Belföld

Népszava: Letartóztattak egy fonyódi végrehajtót

MTVA / Bizományosi: Faludi Imre
MTVA / Bizományosi: Faludi Imre

N. Gábor néven azonosított a Népszava egy fonyódi önálló bírósági végrehajtót, aki a jelek szerint egyike annak a hét végrehajtónak, akik az ügyészség szerint komoly összeget fizettek kinevezésükért.

A Fonyódi Járásbíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtó 2021. június 7. napján 42 677 000 forintot adott át összesen a Kar elnöke részére, mely összegekből dr. Völner Pál is részesült

– idézi fel a lap a Völner-ügyként ismertté vált, kiterjedt vesztegetési botrány helyi leágazásának részleteit. Azt írják, hogy a fonyódi önálló bírósági végrehajtói pályázati felhívás a Hivatalos Értesítő 2019. augusztus 30-i számában jelent meg, N. Gábor kilenc társával együtt – ahogyan ezt a MBVK hivatalos oldala fotókkal is dokumentálta – 2020. február 5-én vehette át kinevezését. A 10 meghirdetett álláshelyre – két zalaegerszegi, egy-egy veszprémi, kisvárdai, hajdúszoboszlói, zirci, nyírbátori, keszthelyi, ceglédi és fonyódi végrehajtói hely – összesen 278-an pályáztak. Közülük ketten, a fonyódi és a ceglédi kinevezett jelenleg letartóztatásban vannak.

A 36 éves jogász végzettségű N. Gábor a végrehajtói cégét alig két héttel a kinevezése előtt, január 22-én jegyeztette be, és az Opten adatbázisából kiderül,  működésének első évében, egészen pontosan 11 hónap alatt 107,99 millió forintos árbevételt ért el.

Ebbből az adózott eredménye 42,6 millió forint volt, ami megegyezik az idén júniusban kifizetett kenőpénz összegével.

A lap szerint N. Gábor helyettesítőjét is kijelölték már, siófoki kollégája vette át a körzetét. A siófoki irodát megkeresték, ám ők csak annyit árultak el, hogy határozatlan időre kapták a megbízást a fonyódi helyettesítésre.

Alig több, mint egy hete robbant a hír, hogy a legfőbb ügyész hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítja a Fidesz-kormány államtitkárát, Völner Pált, aki Varga Judit igazságügyi miniszter helyetteseként is dolgozott miniszterhelyettesi beosztásban. Völner még aznap közleményben tudatta, hogy lemondott államtitkári pozíciójáról. A politikus abban az ügyben érintett, ami miatt letartóztatták a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét is. Az ügyészség tájékoztatása szerint Völner a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztosként a megalapozott gyanú szerint hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik