Belföld

Felhívta egy vevő és gratulált a festményéhez, ebből tudta meg a művész, hogy kirámolták a házát

Getty Images
Getty Images

Nagyobb értékre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal és folytatólagosan elkövetett lopás  miatt emelt vádat a Siófoki Járási Ügyészség azzal a Siófok környékén élő párral szemben, akik betörtek a szomszédjukhoz, hogy megszerezzék az értékes műalkotásait.

Az élettársak áprilisában elhatározták, hogy feltörik az átmenetileg lakatlan ingatlant, melyben a grafikus több, értékes, általa, illetve édesapja által készített festményt, egyéb képzőművészeti alkotást, könyvet illetve műszaki cikket tárolt. A terheltek júliusig többször is visszatértek, így végül közel egymillió forintnyi ingóságot loptak el a tulajdonostól.

A páros a zsákmányt egy régiségekkel foglalkozó kereskedőnek értékesítette, akinek a nő azt adta elő, hogy a tárgyak nagyszülei hagyatékából származnak. A lopásra végül úgy derült fény, hogy az egyik alkotás jóhiszemű vevője felvette a kapcsolatot a grafikussal azért, hogy gratuláljon neki a munkájához, amiből a művész rájött, hogy a házában hagyott kép csak úgy kerülhetett kereskedelmi forgalomba, ha oda betörtek, ezért feljelentést tett a rendőrségen.

A siófoki rendőrök a lopott dolgok közül számos tárgyat felkutattak és lefoglaltak a nyomozás során, ezáltal a művész kára több mint 800 ezer forint értékben megtérült. A sértett azt a grafikáját, ami miatt kiderült a bűncselekmény, a jóhiszemű vásárlónak ajándékozta.

Az ügyészség felfüggesztett börtönt kért az elkövetőkre, azzal, hogy vagyonelkobzást és pártfogó felügyeletet is rendeljenek el velük szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik