Soós Lajos / MTI
Belföld

Megkérdezték Kásler Miklóst, „hogyan viselné a vizelettartási problémákat”

Stummer János nem kapott érdemi választ. Arra sem, miért kell súlyos ezreket fizetni egy mandulagyulladás diagnosztizálásért.

A jobbikos politikus megkérdezte Pató Pál Kásler Miklóst, „hogyan viselné a vizelettartási problémákat?” Az ellenzéki politikus két írásbeli választ igénylő kérdésében idézte fel, milyen gondokat okoz, hogy a Békés Megyei Központi Kórház november 15-én tudatta, az intézményben a járványhelyzet miatt határozatlan ideig szünetelnek a tervezett, nem sürgősségi ellátások és beavatkozások.

Stummer János szerint az intézkedés kritikus helyzetbe sodort számos Békés megyei polgárt. A Békés megyei egészségügyi ellátórendszerben kialakult tarthatatlan állapotok miatt ezért arra  volt kíváncsi, mit üzen Kásler Miklós

annak a Békés megyei hölgynek, akinél tavasszal súlyos gerincbántalmak jelentkeztek, majd több hónap után nagy nehezen röntgenfelvételekkel és MR-vizsgálattal hegesedést állapítottak meg a gerinccsatornájában, és megállapították, hogy a maradandó károsodás elkerülése végett be kellene feküdnie osztályra?

Az ellátórendszerben viszont hónapokon keresztül addig passzolgatták az ügyét, amíg a gyulai kórház megfelelő részlegén a járványra hivatkozva megszüntették a betegfelvételt.

A hölgynél azóta vizelettartási problémák jelentkeztek, ez a negyvenes éveinek elején járó (!) nő Tramadollal és pelenkával él, problémái miatt kerüli a társas érintkezést, a mostani helyzet pedig orvosi vélemény szerint maradandó egészségkárosodást fog eredményezni.

Mindezt úgy, hogy „majd egyszer” újranyitják az osztályt, ami a gyógyulás lehetőségét jelentené neki.

Stummer János másik kérdésében arra várt választ az emberi erőforrások miniszterétől, miért kell egy mandulagyulladás diagnosztizálásáért súlyos ezreket fizetni?

Szintén a Békés megyei helyzet alapján várt választ arra, mit üzen Kásler annak a Békés megyei édesanyának, akinek a gyermekeinél a vírusos mandulagyulladást diagnosztizálni, így kezelni sem tudták a távgyógyításra, telefonpraxisra berendezkedett állami egészségügyi ellátórendszerben? Emiatt a magánegészségügyben kellett súlyos tízezrekért megoldást találni gyermekei egészségügyi problémájára.

Kásler miniszter nem válaszolt, Rétvári Bence államtitkár pedig mindössze annyit közölt, nincs új mondandója ahhoz képest, amit korábban közölt a képviselővel.

Kapcsolódó
Kásler Miklós: Magyarország messze van a katasztrófától
A miniszter közlése szerint az egyszer átoltottak védettsége jelen pillanatban 7 százalék.

Ajánlott videó