Belföld

A havazás miatt lezártak teherforgalom elől több osztrák és a szlovén határátkelőt

Időkép
Időkép

Frissítünk!

Csütörtök kora délután újraindult a teherforgalom a magyar-szlovén határon. Az MTI helyszíni információi szerint a lezárás idején néhány kilométeres torlódás alakult ki a kamionforgalomban a két határátkelő magyar oldalán.

A havazás miatt a szlovén hatóságok lezárták a teherforgalom elől csütörtök délelőtt a magyar-szlovén határt Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

A rendkívüli időjárásra való tekintettel a 7,5 tonna megengedett össztömegűnél nagyobb tehergépjárművek nem léphetik át a határt Tornyiszentmiklóson és Rédicsen. A személygépkocsi-forgalom egyelőre zavartalan. A rendőrök a kamionokat a határközeli pihenőhelyekre terelik.

Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője, Pécsi Norbert az M1 reggeli műsorában elmondta, hogy csütörtök hajnaltól főként Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében hull a hó. Az előrejelzések szerint ezekben a megyékben az éjszakai órákig lehet havazásra számítani. Közép-Dunántúlon és az Észak-Dunántúlon, valamint Somogy megyében az esőt ónos eső váltotta fel. Az Időkép azt írja, hogy nyugaton már 15 centi hó hullott.

A közút folyamatosan tisztítja az utakat: 12 órás váltott műszakokban végzik a síkosságmentesítést. Hozzátette, hogy szerda estétől csütörtök reggelig körülbelül 4000 tonnányi sót és mintegy félmillió liternyi kálcium-klorid-oldatot juttattak ki az utakra. Ugyanakkor a folyamatos havazás miatt vannak még olyan mellékutak, amelyeken téliesek az útviszonyok – hívta fel a figyelmet Pécsi Norbert.

Az Útinform azt közölte csütörtök délelőtt, hogy Sárvár, Csorna, Székesfehérvár, Kápolnásnyék és Paks térségében ónos esőtől síkosak az utak. A Dél-Dunántúlon szinte mindenhol esik az eső. A látótávolság a csapadékos területeken csökkent. A Soproni-hegységben, Lenti, Körmend és Hajdúnánás térségében akár 300 méter alá is csökkenhet a belátható út hossza – tették hozzá. De bárhol lehet számítani forgalomkorlátozásra és lassabb haladásra.

Frissítünk!

A rendőrség később azt közölte, hogy már az osztrák határnál is hasonló a helyzet, és Ausztria is lezárta a határt Bozsoknál, Kőszegnél és Bucsunál a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjárművek előtt.

A kamionok jelenleg a határátkelőhelyek előtt, vagy a közeli kijelölt pihenőhelyeken várakozhatnak. A személygépkocsi-forgalom továbbra is zavartalanul haladhat.

 

 

Kapcsolódó
Reggel óta már öt baleset történt a nyugati országrészben 
Személygépkocsik és teherautók is megcsúsztak az úton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik