Marjai János / MTI
Belföld

Szelényi Zsuzsa: Arra, hogy Szájer József homoszexuális, a ’90-es évek elején jöttünk rá

Interjút adott a Partizánnak Szelényi Zsuzsa korábbi fideszes országgyűlési képviselő, aki 2014 és 2018 közt az Együtt színeiben ült a Parlamentben.

A beszélgetés jelentős részében a Fidesz rendszerváltás körüli éveiről volt szó. Szóba került Szájer József homoszexualitása, amiről Szelényi azt mondta: „akkor még nem tudtuk, az egy kicsit később volt, hogy erre így rájöttünk. A parlamenti időszakban (azaz 1990 és 1994 közt – a szerk.). De nem volt ennek nagyon explicit jele.”

Szelényi szerint a homoszexualitásról nem volt szó a Fideszben akkoriban, ahogy arról sem, hogy „vannak nem heteroszexuális tagjai a szervezetnek.” A témában még azt mondta, hogy Szájer József és felesége Handó Tünde

életük egy jelentős részét technikailag nem együtt élték le.

Azt többször hangsúlyozta Szelényi: akkoriban nem foglalkoztak azzal, hogy a szexualitásnak van-e politikai dimenziója, „egyszerűbb eset volt az az időszak”, a rendszerváltás után főleg az új rendszer berendezkedéséről szóltak a politikai kérdések.

A Fidesz 1993 után történt átváltozásáról, illetve a párt központosításáról, Orbán Viktor köré építéséről is hosszabban beszélt Szelényi. Itt felidézett egy soproni frakcióülést, ő ott látta Kövér Lászlót először üvölteni. Ott „értettük meg, hogy vannak, akik manipulálják a csoportot, látszólag a kohézió érdekében, de hogy olyan döntések szülessenek, amiket ők akarnak.”

Szerinte Orbán, Áder János és Kövér közt „jól bevált vérszerződés volt, ami elképesztően stabillá tette a hatalmi pozíciójukat a Fideszben”. Hozzátette: „93’-ban már láttuk, hogy maguk alá akarták gyűrni a pártot.”

Simicska Lajosról, a párt korábbi pénztárnokáról úgy beszélt, mint aki a ’90-es években már „rászállt” a fideszes önkormányzati világra, hogy őt „ilyen-olyan vagyonbizottságokba” vegyék be, hogy „rálásson a helyi vagyonok felhasználására”.

Szelényi Zsuzsa végül ’94-ben szállt ki a Fideszből, és azért nem folytatta a politikai pályafutását, „mert nem volt hol”.

A 2022-es választásokhoz közeledve azt mondta most: a választásokkal kapcsolatos tevékenységben részt fog venni, de hogy ez mi lesz, arról nem beszélt konkrétabban. Azt nem zárta ki, hogy egy esetleges kormányváltás esetén pozíciót vállaljon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.