Belföld koronavírus

Bizakodásra adhatnak okot a múlt heti koronavírus-adatok

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Csökkent az új fertőzöttek száma, de a halálozási arány még mindig magas.

November utolsó és december első napjaiban 60 850 új koronavírus-esetet regisztráltak, ami bár a kétharmadával több, mint egy éve ilyenkor (akkor bő 37 ezer emberél mutatták ki igazoltan a koronavírus-fertőzést), a hetedével kevesebb, mint egy héttel korábban, amikor hét nap alatt 71 ezernél is több új eset volt. Ugyanakkor november 29. és december 5. között 1285 ember halt meg a fertőzést követően, ami az előző heti és az előző évi értékeknél is bő tíz százalékkal több, és újra első helyre repítette Magyarországot a lakosságarányos halálozási listán. (Igaz, az országok eltérő módszertannal dolgoznak.) A halálozások trendje egyébként jellemzően egy-két héttel követi az új fertőzésekét, így később csúcsosodik a legmagasabb esetszámokhoz képest.

Kapcsolódó
Magyarország ismét az első helyen áll Covid-halálozásban
Az egymillió lakosra számított, koronavírussal összefüggő halálozásban Grúzia, Örményország, Ukrajna és Litvánia követi hazánkat.

A múlt héten 15 százalékkal magasabb volt az aktív fertőzöttek száma, mint november utolsó teljes hetén (169 ezer fő után 188 ezer), és 11,4 százalékkal több, mint a 2020-as november és december fordulóján (akkor 163 ezer ember volt koronavírusos). Kórházban átlagosan naponta 7485 embert ápoltak (egy héttel korábban 7033-at, ami romlást jelent, viszont tavaly ilyenkor 7780-an voltak kórházban a második hullám ezen szakaszán), lélegeztetőgépen közülük 561-en voltak az egy héttel korábbi 639-hez, illetve az egy évvel korábbi 654-hez képest. Összehasonlításnak itt viszont nem sok értelme van, hiszen megváltozott a módszertan, és a legfrissebb utasítások szerint csak az invazív módon (tehát légcsőbe helyezett tubuson keresztül) lélegeztettek számítanak bele a statisztikába, aki arcmaszkon keresztül kap oxigént, az már nem.

Made with Flourish

A szembetűnő visszaesés látszik második ábránkon is, ahol január 1-je és december 31-e között ábrázoltuk a főbb koronavírussal kapcsolatos mutatókat – a tavalyi évet szürkével, 2021-et kékes zölddel jelöltük.

Bár az aktív fertőzöttek száma már november közepén meghaladt a tavalyi értékeket, a hétnapos mozgóátlagot nézve úgy tűnik, megvolt a tetőzés. Az új esetek számát tekintve egyértelműen túl vagyunk a negyedik hullám csúcsán, és ott tartunk, ahol bő két héttel ezelőtt. Az oltások ellenére ugyanakkor az elhunytak száma magasabb a tavalyinál, és a tetőzés itt még hátravan. Kórházban kevesebb embert ápoltak az elmúlt hetekben, mint 2020-ban, és a hozzá tartozó görbén is úgy látszik, platófázisba kerültünk. A lélegeztetőgépen lévők száma sokáig kéz a kézben járt a tavalyi trenddel, a hirtelen változást a november végi módszertani módosítás okozta.

Made with Flourish

2021 júniusától a kormány a pénteki, szombati és vasárnapi adatokat egyszerre, hétfő reggel közli – számításainkhoz az új esetek és az újonnan elhunytak esetében ezt az értéket a három napra átlagoltuk, a többi mutatónál a pénteken és hétfőn közölt érték közötti növekedést arányosan osztottuk el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik