Belföld

Vizsgálják Varju László vádját a Mol-vezér ellen

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI
A DK politikusa szerint a benzinár-befagyasztáshoz volt köze részvényei eladásának. A legfőbb ügyész feljelentésként értékelte a bennfentes kereskedelemről szóló kérdést.

Varju László, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke már korábban felhívta a figyelmet, hogy november 8-án a Mol vezérigazgatója, Molnár József több mint 200 millió forintért adott el a tőzsdén 75 ezer darab részvényt. Gulyás Gergely három nappal később jelentette be, hogy befagyasztják november 15-étől az üzemanyagok árát.

A furcsa egybeesés miatt a Demokratikus Koalíció alelnöke Polt Péterhez intézett kérdést. Parlamenti irományában a DK alelnöke  nyilvánvalónak nevezte, hogy Molnár József tudhatott a készülő kormányrendeletről, azt sem zárta ki, hogy részt vett a döntés előkészítésében, amely után a Mol  részvényeinek árfolyama zuhanni kezdett.

Kapcsolódó

Varju László szerint ez fölveti a bennfentes kereskedelem minősített esetének gyanúját, amit a Btk. 410. § (2) bekezdésének c) pontja 5 évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.

Az ellenzéki képviselő ezért megkérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt:

  • Kíván-e vizsgálatot indítani, hogy a fent említett esetben
    megvalósult-e a bennfentes kereskedelem?
  • Tervez-e nyomozást indítani annak megállapításáért, hogy volt-e más is, aki tudott a készülő rendeletről, és az információval visszaélve nyerészkedett is?

Utóbbi kérdését a DK alelnöke azért tette fel, mert korábban azt is  közölte, ismerve a NER mélyállamának működését, nem a Mol-vezetője lehetett az egyetlen, aki tudatosan akart nyerészkedni, ezért pártja írásbeli kérdéssel fordul az Orbán-kormány tagjaihoz, hogy megtudja: értékesítettek-e Mol-részvényt az üzemanyagárak befagyasztásáról szóló kormányzati döntés előtti héten.

Válaszában Polt Péter közölte, hogy Varju László kérdését – tartalmára tekintettel – feljelentésként értékelte és továbbította a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának. Onnan azt  átküldték a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztályára, ahol november 30-án a feljelentés kiegészítését rendeltek el. Arról, hogy ezt követően indítanak-e nyomozást tájékoztatni fogják az ellenzéki képviselőt.

Molnár József egyébként a Mol-csoportnak 2011. május 1-től a vezérigazgatója, de tagja a Fenntartható Fejlődés Bizottságnak, az az FGSZ Zrt. Felügyelő Bizottságának, az INA Felügyelő Bizottságának pedig az elnökhelyettese. Korábban a BorsodChem Rt.-nél töltött be különböző vezető pozíciókat, kulcsszerepet játszott a BorsodChem részvényeinek tőzsdei bevezetésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik