Belföld

Elhagyhatta a börtönt Mengyi Roland, a Fidesz volt parlamenti képviselője

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Régi telefonszámán értük utol a Voldemort nagyúrként hírhedtté vált, bűnszövetségben elkövetett pályázati machinációk miatt elítélt volt fideszes politikust.

A 24.hu információja szerint elhagyhatta a börtönt a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője, Mengyi Roland.

A Voldemort néven is elhíresült Mengyinek egy korrupciós ügy miatt kellett bíróság elé állnia, a 2019-ben született jogerős ítélet – súlyosítva az elsőfokú döntést – négy év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a kormánypárti politikusra különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt. 2020. január közepén vonult be a kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetbe.

A volt fideszes képviselő a kirótt négyéves büntetésből mintegy 22 hónapot töltött rács mögött. A kiszabott börtönbüntetés időtartamának a harmada jó magaviseletre tekintettel elengedhető, és ezen felül még legfeljebb 10 hónapnyi reintegrációs őrizet is adható azoknak, akiknek nem erőszakos bűncselekmény miatt kell ülniük, és öt évnél rövidebb a szabadságvesztésük. Így összességében Mengyi esetében a négyéves büntetés éppen 22 hónapra redukálható – így nemrégiben szabadulhatott.

Információnkkal kapcsolatban megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, ám onnan azt a választ kaptuk, hogy a fogvatartottak minden adata „bűnügyi személyes adatnak” minősül, ezért „a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget konkrét személyre vonatkozó válaszadásra”. Futó Barnabás ügyvéd, aki Mengyi védője volt a bírósági perben, kérdésünkre azt mondta, nincsenek információi egykori védencéről, mert megbízatása az ítélethirdetés után megszűnt.

Sikerült viszont a régi telefonszámán elérnünk magát Mengyi Rolandot, ami azt jelzi, hogy a hívás idején biztosan nem tartózkodott büntetés-végrehajtási intézetben, mert a szabályok alapján saját telefont nem használhatnak a fogvatartottak a börtönben. A rabok számára ellenőrzött körülmények közt biztosított ugyan a telefonálás lehetősége, de csak feltöltőkártyás mobillal, és kizárólag a regisztrált kapcsolattartó személyekkel beszélhetnek. Magyarán senkit nem lehet csak úgy felhívni a börtönben.

Bielik István / 24.hu Mengyi Roland a bíróságon

A volt parlamenti képviselő, miután megkérdeztük, hogy valóban a reintegrációs program keretében engedték-e ki Kecskemétről, annyit mondott:

Nem vagyunk olyan baráti viszonyban, hogy erről nyilatkozzak.

Majd azt közölte, hogy mivel „nagyon rég” nem képviselő, már közszereplőnek sem tekinthető, ezért azt szeretné, ha cikket sem közölnénk róla.

Hivatalos reakció és Mengyi megerősítése híján ugyanakkor az sem kizárható, hogy Mengyit éppen az évente mindössze néhány napra biztosított eltávozása idején értük utol a saját telefonján.

A jogász végzettségű Mengyi, aki 2010 és 2018 között két cikluson át volt Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik egyéni képviselője, azért került börtönbe, mert segítséget nyújtott volna egy több százmilliós uniós támogatás lenyúlásához, és 10 millió forintot kért azért, hogy a vele kapcsolatban álló vállalkozók nyerjenek a pályázaton.

A bukott politikusnak a csak „parkettásként” emlegetett VIP-börtönbe kellett bevonulnia. A kecskeméti bv-intézmény egyágyas lakóhelyiségei igencsak kényelmesnek számítanak más magyar börtönökhöz képest, így igen népszerűvé is vált a gazdasági bűncselekmények miatt elítélt vállalkozók között, és több politikus is megfordult már az alig több mint 50 fő befogadására alkalmas fegyintézetben.

Kapcsolódó
Hiába a parkettás börtön, cáfolják, hogy Mengyi Roland VIP-rab lenne
Igaz, hogy más börtönben nincs egyágyas szoba, focipálya, billiárdterem, saját tévé, de a büntetés-végrehajtás tagadja, hogy bárkivel is kivételeznének.

Mengyi feleségének cége több száz milliós hitelt vett fel

Mengyi Rolandot 2018-ban már nem indította a Fidesz az országgyűlési választáson, az ellene indult büntetőügy vádemelési szakaszában derült ki, hogy nem számol vele a kormánypárt. Politikusi pályája után ingatlanfejlesztőként tűnt fel. A hvg.hu írt arról, hogy az exképviselő Európa legnagyobb ingatlanos kiállításának, a müncheni Expo Realnak a résztvevői között fejlesztőként bukkant fel, mint aki a sajóörösi Immosolutions Kft.-től érkezett az eseményre.

 

Utóbbi társaság Mengyi Ramóna tulajdonában van, aki a volt fideszes képviselő utolsó vagyonbevallásai alapján a felesége. Az asszony több mint féltucat cégben érdekelt, közvetlen tulajdona az említett Immosolutions Kft. A főtevékenységként ingatlankereskedelemmel foglalkozó cég, noha kiemelkedő forgalma nincs, nyáron jelentős üzletbe vágott. A vállalkozás három budapesti, V. kerületi ingatlan átalakítását végzi a Semmelweis utcában, amihez 325 millió forint hitelt vett fel az osztrák Oberbanktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik