Belföld

Karácsony: Magyaroszág a kínai kormány trójai falova

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Kétórás online meghallgatást tartott csütörtökön az Amerikai Egyesült Államok  kongresszusának Európával foglalkozó albizottsága. Ennek témája a közép-európai jogállamiság alakulása volt. A meghallgatásnak különleges vonása volt, hogy a kongresszusi tárgyalópartnerek nem a kormányzati szereplőket, hanem a térség nagyvárosainak vezetőit kérdezték ki. A bizottsági meghallgatáson Karácsony Gergelyen kívül Matúš Vallo, pozsonyi, Zdeněk Hřib prágai és Rafał Trzaskowski varsói polgármester beszélt a térség jogállamisági folyamatairól, valamennyien a V4-es városvezetők informális szervezetének a Szabad Városok Szövetségének tagjaként képviselték országukat.

A hvg.hu az erről szóló beszámolója megjegyzi,

noha az ilyen meghallgatások nem szokatlanok, jelzésértékű, hogy az albizottság a városvezetőket hívta meghallgatásra.

Bill Keating, az albizottság elnöke a meghallgatáson főként arra volt kíváncsi, hogy a régió szereplői milyen módon tudják ellensúlyozni a nemzeti kormányok antidemokratikus lépéseit. Bevezetőjében kiemelte, hogy legutóbbi jelentésében a Freedom House Magyarországot csak „részben szabad” országként jellemezte. Keating ezt különösen aggasztónak nevezte. Szerinte miközben Lengyelországot, Szlovákiát és Csehországot szabad kategóriába sorolták, Magyarországon súlyos problémák vannak a jogállamisággal, sajtószabadsággal.  Erre példaként a CEU elüldözését és a transzneműek elleni törvényt emelte ki.

Karácsony a megszólaló V4-es városvezetők közül a második volt a sorban. A jó angolsággal elmondott pár perces beszédében egyebek mellett azt állította: Orbán Viktor a társadalmi elégedetlenséget felhasználva építette ki hibrid rezsimjét. A főpolgármester ennek a folyamatnak fő lépéseiként

  • az alkotmány szerepét betöltő 2011-es alaptörvény elfogadását,
  • a választójogi törvény megváltoztatását,
  •  a civil közösségek ledarálását,
  • és a média elfoglalását emelte ki.

Karácsony a külpolitikai összefüggéseket taglalva aggodalmát fejezte ki a „keleti nyitás” politikájába illeszkedő számos ügy miatt. Ide sorolta a kínai hitelből építendő Budapest–Belgrád-vasútvonalat, és a Paks II. nukleáris beruházást is. A főpolgármester által elmondottak alapján mindkét ügy jól illusztrálja, hogy a magyar kormány kifejezetten jó kapcsolatokat építi legfőbb külföldi szövetségese, az USA ellenlábasaival, mindenekelőtt Kínával és Oroszországgal.

Karácsony Gergely a kormány hatalomtechnikai módszereiben is Vlagyimir Putyin hatását véli felfedezni. Ennek jeleként említette a Pegasus-botrányt, amelynek során újságírókat, üzleti szereplőket és a kormány ellenfeleiként számon tartott politikusokat is megfigyeltek. Szóba hozta Kövér Lászlónak, az országgyűlés elnökének legújabban kiszivárgott beszédét, melyben az egyik legfőbb közjogi méltóság az ellenzék politikusait jelöli meg a szerinte legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatként.

Karácsony ezen túl megpróbálta megnyugtatni amerikai tárgyalópartnerét, mondván, hogy a kormány tettei nem tükrözik a magyar társadalom értékrendjét.

Szerinte azonban a demokratikus ellenzék összefogása egyedülálló lehetőséget biztosít, hogy jövő áprilisban legyőzzék Orbán nacionalista populizmusát, és helyreállítsák Magyarország pozícióját a transzatlanti szövetségben.

Karácsony a többi városvezetőhöz hasonlóan a meghallgatáson kérdésekre is válaszolt. Egyik válaszában arról beszélt, nagyon fontos megérteni, hogy a demokrácia leépítése és a keleti nyitás politikája kéz a kézben jár. Kiemelte, a magyar kormány nagyban épít kínai és orosz beruházásokra, melyek magyar adófizetők pénzéből készülnek, de kínai és orosz érdekeket szolgálnak.

Magyaroszág a kínai kormány trójai falova az Európai Unión belül

– írta le szemléletes metaforával a helyzetet a főpolgármester,  aki szerint az Egyesült államok jól tenné, ha a Nyugat-Balkánra is odafigyelne, mert ott is növekszik a kínai befolyás.

A meghallgatás teljes videóanyagát itt lehet megtekinteni:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik