Belföld koronavírus

Rengeteg a beteg gyerek, a mostani átoltottság kevés

Bús Csaba / MTI
Bús Csaba / MTI
A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a jelenlegi 38%-os átoltottságnál jóval magasabb, 90% feletti kellene ahhoz, hogy megálljon a fertőzés terjedése a gyerekek közt.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint sokkal több a fertőzött a gyermek, mint a járvány korábbi hullámai idején, többen is kerülnek kórházba. Havasi Katalin az InfoRádióban elmondta, ennek oka lehet, hogy az időseknél a gyerekek védtelenebbek, a koronavírus delta variánsa sokkal fertőzőbb, és más a betegség lefolyása is, már a gyerekeknél is okoz tüneteket.

A szakember szerint a gyerekeknél a korábbiakkal ellentétben gyakoribb lett:

  • a hasfájás,
  • a hasmenés,
  • a hányás,
  • a láz,
  • a gyengeség
  • a felső légúti tünetek, a nátha, a köhögés.

A legsúlyosabb esetekben előfordulhat a légzési elégtelenség. Szerencsére az, hogy lélegeztetőgépre kerüljön gyerek, ritkán fordul elő, de sajnos intenzív osztályos kezelést igénylő gyerekek is vannak

– tette hozzá a szakember.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint két hét alatt háromszorosára nőtt, rekordszintre ugrott a 15 év alatti fertőzöttek száma.

Kapcsolódó
Két hét alatt megháromszorozódott, és rekordszinten van a 15 év alatti fertőzöttek száma
Több uniós országban is a fiataloknál és gyerekeknél mutatják ki a legnagyobb arányban a koronavírust.

A hivatalos adatok szerint 38%-os a 12–15 évesek átoltottsága, de Havasi Katalin szerint jóval magasabb, 90% feletti átoltottság kellene ahhoz, hogy megálljon a fertőzés a gyerekek közt. Arra is biztatna minden gyereket, édesanyát, gondolja meg, hogy nem az oltástól, hanem a koronavírustól kell félni.

Bár az Európai Unió egy héttel előbbre hozta a gyerekeknek szánt vakcinák szállítását, a házi gyermekorvosok még nem kapták meg az eljárásrendet, a pontos kezdési időpontot. Havasi Katalin azt mondta, ugyanúgy, ahogy a 12 év fölöttieket, szívesen oltanák a kisebbeket is a praxisokban, hiszen a legtöbb szülő és gyerek a saját háziorvosában bízik, bár lehetnek olyan helyzetek, amikor oltópont  vagy az iskola is szóba jöhet.

Kapcsolódó
A pedagógusok levélben kérik Káslert, tegyen valamit, mert egyre nagyobb veszélyben vannak a gyerekek
Az emberminiszter még a tanév elején jelentette ki, hogy önmagában a pandémia nem indoka a tanulók iskolai mulasztásának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik