Belföld

Azt állította a fegyverét elsütő rendőr: drogültetvényen járt, s az zavarhatta meg a tudatát

Pénzbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék Katonai Tanács azt a szabolcsi rendőrt, aki véletlenül elsütötte a szolgálati fegyverét a rendőrkapitányság egyik irodájában.

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője azt közölte, hogy a férfit az 520 ezres pénzbüntetés mellett két évre eltiltották a lőfegyver használatával járó foglalkozástól is.

A szóvivő tájékoztatása szerint az ügyészség még tavaly októberben emelt vádat a férfival szemben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a zászlós tavaly szeptember 16-án bűnügyi technikusi szolgálatot látott el a rendőrkapitányságon. Tizenkét óra után bement az egyik irodába kávézni. Itt beszélgetésbe elegyedett az egyik kolléganőjével, akinek az érdeklődésére elővette a PA-63 típusú szolgálati maroklőfegyverét azért, hogy megmutassa neki.

A zászlós az erre a célra kijelölt töltő-ürítő helyiség helység helyett az irodában, ahol jelen volt egy másik kolléganő is, a kivette a lőfegyverből a tárat, ellenőrizte annak töltetlenségét, majd a fegyvert átadta a kolléganőjének. A maroklőfegyver szánját a nő a férfi kérésére hátra húzta, s mivel a fegyver nem volt kibiztosítva, így az elsütőbillentyűt nem tudta működtetni.

A nő ezt követően a maroklőfegyvert úgynevezett feszített állapotban visszaadta a zászlósnak, aki visszatette bele a töltött tárat, majd azt a hordtokba eltette.

A férfi ezután tovább folytatta a beszélgetést a kolléganőjével, közben azonban eszébe jutott, hogy a szolgálati lőfegyverét nem fesztelenítette, ugyanakkor azt elfelejtette, hogy a tárat már visszahelyezte a fegyverbe. A vádlott ekkor ismét elővette a fegyvert a tokból, a szánt hátra húzva csőre töltötte és elműködtette az elsütőbillentyűt.

A férfi így 154 centiméter magasságban, vízszintesen, az irodában tartózkodó másik kolléganő melletti szekrényre célozva adott le egy lövést. A kilenc milliméteres lövedékmag 150 centire süvített el az íróasztalnál ülő nő mellett, s átszakította a mellette lévő szekrény oldalára akasztott dzsekijét és a mellényét is.

A lövedékmag egy szekrénybe csapódott, majd annak hátfalán és nyitott ajtaján is gurulatot kapott, végül pedig elveszítette az energiáját és megállt a padlón. A bíróság szerint a szekrény oldalfalát átszakító lövedékmag magában hordozta annak a lehetőségét, hogy eltalálja az irodában lévő személyeket. A zászlós a töltő-ürítő helyiség használatát továbbra is mellőzte, kivette a lőfegyveréből a tárat, majd a csőben található lőszert a szán elhúzásával kivette a fegyverből.

A rendőr nem ismerte be a bűnösségét az előkészítő ülésen, és a tárgyaláshoz való jogáról sem mondott le. Vallomásában azt mondta, hogy a cselekményét megelőzően egy kábítószerültetvény helyszínén dolgozott, amit a rendőrség felszámolt, s ezt követően ment be a kapitányságra. Azt állította, hogy hiába volt védőöltözetben a helyszínen, a kannabisz növények megzavarhatták a tudatát, a tényállást egyébiránt nem vitatta.

A bizonyítási eljárás során az elkövető védekezése nem nyert megállapítást, kábítószerrel kapcsolatos szemlén, kutatáson az általa említett napon nem vett részt, s körülbelül 10-15 percet tölthetett el ott. A helyszínen dolgozó rendőrök pedig nem jeleztek ilyen problémát, ahogy a vádlott sem.

Kálmánczi Antal János bíró indokolásában elmondta, hogy súlyosító körülményként értékelte a gondatlanság magasabb fokát, továbbá azt, hogy a rendőr a cselekményével több személy életét, testi épségét veszélyeztette és hogy korábban három alkalommal volt fenyítve. A férfi védekezését a bíróság nem fogadta el, azt semmilyen körülmény nem támasztotta alá.

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsának ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosítás, míg a vádlott enyhítés miatt fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik