Belföld

Matolcsy György nem dőlt be Szél Bernadett kérdésének

Külgazdasági és Külügyminisztérium / MTI
Külgazdasági és Külügyminisztérium / MTI
Mivel ez a kormány dolga, nem árulta el, milyen állami beruházásokat állítana le gyorsan. Azt igen, hogy ő digitalizáció felé nyitna.

A minap Matolcsy György arról írt a Magyar Nemzetben, hogy veszélyes lehet, ha a kormány nem engedi el, ütemezi át a hiányt termelő, versenyképességet nem erősítő állami beruházásokat. Szél Bernadett írásban rögtön rá is kérdezett, pontosan mely állami beruházásokra gondolt. Ezt a Magyar Nemzeti Bank elnöke nem árulta el, de megtisztelőnek nevezte, hogy a független képviselő olvassa cikkeit.

Matolcsy György a nemzetközi tapasztalatokra hivatkozva azt írta, egy gazdaság felzárkózásához folyamatosan magas, 25-35 százalék közötti GDP-arányos beruházási ráta kell. Ezt a szintet a 2018-2020 közötti átlagos, 26 százalék feletti magyar ráta teljesíti, de egyáltalán nem mellékes szempont, milyen a beruházások összetétele.

Az általa szorgalmazott

fenntartható felzárkózás egyik legfontosabb forrása a termelékenység bővülése,

amit leggyorsabban a digitális beruházások növelnek. Szerinte a felzárkózás akkor lesz hosszú távon is fenntartható, ha digitális beruházásokkal gyorsabb versenyképességi és termelékenységi javulás mellett ér el a magyar gazdaság magas növekedést.

A jegybank elnöke ugyanakkor egyértelművé tette, az állami beruházások ügye nem az ő asztala, természetesen minden egyedi döntés a kormányzat megfelelő szerveinek hatáskörébe tartozik. Szerinte írásában – az MNB törvényi mandátumának megfelelően – az árstabilitás fenntartását és Magyarország gazdasági felzárkózását érintő megállapításokat, javaslatokat tett.

Szél Bernadett írásbeli választ igénylő kérdésében a Magyar Nemzetben megjelent publicisztikából ezt a részt emelte ki.

A növekedés helyreállítását követően hasonlóan gyors egyensúlyi fordulatra van szükség. Ehhez meg lehet tartani az összes eddigi életszínvonalat javító lépést, de el kell engedni, vagy át kell ütemezni a hiányt termelő, de versenyképességet nem erősítő állami beruházások egy részét. Ez elég a gyors költségvetési fordulathoz, az államadósság-ráta gyorsabb csökkentéséhez, valamint fékezheti a folyó fizetési mérleg romlását és az inflációs várakozások felépülését. Ez most még elég, néhány hónap múlva már nem.

Mint korábban megírtuk, Matolcsy György azért javasolta ezt, mert szerinte az országot akár már a következő hónapokban érhetik olyan pénzügyi sokkok, amelyekre fel kellene készülni.

Kapcsolódó
Matolcsy György Gandhit idéz és komoly veszélyekre figyelmezteti a kormányt
Szerinte az országot akár már a következő hónapokban érhetik olyan pénzügyi sokkok, amelyekre most még fel lehetne készülni. Később nem. Elengedné, átütemezné az állami beruházások egy részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik