Belföld

Karácsony: Követeljük, hogy a kormány tartsa a szavát és tartsa be a törvényeket

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A mai naptól kellene finanszírozni az államnak a budapesti közösségi közlekedést – mondta Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön kora délutáni sajtótájékoztatóján, amit azért tartott, mert a főváros továbbra sem kapta meg azt a 12 milliárd forintot, ami a költségvetési törvényben rögzített, a budapesti közösségi közlekedésre fordítandó normatív állami támogatást jelenti. Karácsony közölte, jelenleg a Budapesti Közlekedési Központ folyószámlahitelből működik.

A főpolgármester arról beszélt, hogy az európai nagyvárosokban működő modell szerint a közösségi közlekedés finanszírozása úgy áll föl, hogy az utasok fizetik a költségek harmadát, további egyharmadot az önkormányzat, és egyharmadot az állam. Karácsony emlékeztetett,  2010 előtt Budapesten is ez volt a finianszírozási rendszer, de az elmúlt években az állami normatíva 12 milliárd forintra zsugorodott. A főváros ennek tízszeresét teszi bele a közösségi közlekedésbe – tette hozzá.

A főpolgármester azt is mondta, mindent megtesznek azért, hogy a budapesti polgárok ne vegyék észre a kormányzati elvonások okozta finanszírozási problémákat, azonban szerinte a közszolgáltatások – például a szemétszállítás és közösségi közlekedés – működése a jelenlegi helyzetben nem magától értetődő.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának kedden azt mondta, bízik abban, hogy szerda éjfélig legalább a támogatási szerződés tervezetét, megkapja, de ha mégsem így lenne, akkor felmerül a közösségi közlekedés korlátozása.

A főpolgármester nemrég levélben is megkereste Orbán Viktor miniszterelnököt ezzel kapcsolatban, de nem kapott választ. Kiss pedig azt mondta, a főváros, amely a maga részéről a BKV működtetésére már átutalt 108 milliárdot, nem tudja kifizetni az állam helyett a további 12 milliárdot, így jelenleg nem tudni, miként fog működni Budapesten a tömegközlekedés november 25. után.

Az Információs és Technológiai Minisztérium szerdán közleményt adott ki, eszerint a megoldás a főpolgármester kezében van, csupán alá kellene írnia a támogatás kifizetését megalapozó szerződést. Karácsony a csütörtöki sajtótájékoztatón hazugnak nevezte Palkovics László innovációs miniszter szavait, szerinte az állítása nagyon egyszerűen cáfolható, ugyanis nemhogy a pénzt, de még a támogatást megalapozó szerződést sem kapták meg, azaz nincs olyan papír, amit alá tudna írni.

Követeljük, hogy a kormány tartsa a szavát és tartsa be a törvényeket, amelyeket ő maga hozott

– fogalmazott a főpolgármester a budai Várban, a miniszerelnök székhelye, a Karmelita kolostor előtt tartott sajtótájékoztatón, amelyen felsorakoztak mögötte az ellenzéki szövetség budapesti képviselőjelöltjei is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik