Belföld

37 kiló drogot foglaltak le a reptéren, az ugandai járattal érkező férfi azt állítja, teának szánta

police.hu
police.hu

Közel negyven kilónyi kábítószerrel, illetve pszichotróp anyaggal bukott le a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren tartott vámvizsgálaton egy Ugandából Angliába tartó brit állampolgárságú szomáliai férfi.

Az ORFK tájékoztatása szerint  a november 19-ei ugandai járatról szállt le férfi, akinek csomag- és ruházatátvizsgálása során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai 37,77 kilogramm kábítószergyanús anyagot találtak. A gyorsteszt amfetamin hatóanyagra pozitívan reagált, így a férfit a NAV pénzügyőrei átadták a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság nyomozóinak, akik lefoglalták tőle a növényeket.

Az előzetes szakértői vélemény kimondta, hogy a növényben katinon, vagyis kábítószer, illetve katin, vagyis pszichotróp anyag azonosítható. A nyomozók kábítószer birtoklása miatt hallgatták ki gyanúsítottként a 46 éves szomáliai férfit, akitől a drogon kívül mobiltelefonját, SIM kártyáját, valamint a bőröndjét is lefoglalták.

A férfi tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. Azt mondta, hogy a zöld leveles-száras növényeket  egy ugandai piacon vásárolta kétkilós kiszerelésben egy rokonlátogatása során, és a családjának, valamint a barátainak szánta. Hangsúlyozta, Afrikában ez gyógynövénynek számít, teaként fogyasztják, de előfordul az is, hogy a szárát rágják.

A férfi egyelőre rács mögött várhatja a hatóságok döntését. Az RRI Bűnügyi Igazgatóságának kezdeményezése alapján a elrendelték a férfi letartóztatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik