Belföld koronavírus

Rátolták a cégekre az oltás elrendelésének ügyét, Gulyás szerint ez a kormány egyik legbátrabb oltáspárti döntése

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Van elegendő vakcina, és a kormány az egyik legbátrabb oltáspárti döntést hozta azzal, hogy a munkáltatókra bízta a kötelező oltás elrendelésének kérdését – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés igazságügyi bizottságában tartott éves meghallgatásán az MTI tudósítása szerint.

Emlékeztetőül: a kormány október végén úgy döntött, hogy a munkáltatók dönthetnek arról, kötelezik-e a dolgozókat az oltásra. Eddig kevés cég rendelte el a kötelező oltást. A többség kivár vagy nem rendeli el. A kötelező oltásról nemrég egy kisokost állítottunk össze:

Kapcsolódó
Tényleg kötelező a munkáltató által elrendelhető kötelező oltás?
Nincs könnyű dolguk a munkáltatóknak. Jogi értelemben a munkáltató nem rendeli el az oltás felvételét, csak megállapítja, hogy az szükséges a munkakör ellátásához.

Visszakanyarodva Gulyás Gergely mai meghallgatására, a miniszter a vakcinákra vonatkozó képviselői kérdésre elmondta, hogy összesen mintegy 10 millió áll rendelkezésre az országban. A kormány szeretné, ha 4-5 millióan felvennék a 3. oltást, de ha mindenki Pfizert kér, akkor is lesz elegendő.

A védelmi igazolványokhoz kötött szolgáltatások körének meghatározása függ a járványhelyzet alakulásától. Vannak előrejelzések, amelyek szerint a járvány negyedik hulláma lassan stagnáló, majd enyhülő szakaszba jut – tette hozzá.

A járvány jelentős próbatétel a területi közigazgatás számára. Tavasszal például előfordult, hogy napi 200 ezer oltás beadásának koordinálásában vett részt a közigazgatás, illetve összesen több mint 200 ezer munkahelyvédelmi bértámogatásról, a kutatásfejlesztés területén pedig 22 ezer kérelemről döntött – ismertette a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik