Belföld

A kormány szerint nincs köze a választójoghoz a lakcímszabályok átírásának

MTI Fotó / Pénzjegynyomda
MTI Fotó / Pénzjegynyomda
Azt írják, a törvénymódosítás azokat segíti, akik lakást bérelnek, vagy akik a szüleikhez vannak bejelentve.

A parlament nemrég elfogadott egy módosító javaslatot, amely lényegében változtatja meg Magyarországon a lakóhely fogalmát. A jövőben eszerint nem kell ténylegesen azon a címen élnie annak, aki valahol lakóhelyet létesít. A lakóhely egyfajta kapcsolattartási címmé degradálódik, az ottélés mellett csak egy vélelem szól majd. Amint arról kedden beszámoltunk, a módosító a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital szerint az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt.

Márki-Zay Péter, az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje a hírre reagálva azt ATV Híradójának azt mondta, szerinte nyilvánvaló, hogy a Fidesz szervezett választási csalásra készül, ezért szavazta meg a KDNP-s Semjén Zsolt javaslatát és írta át a lakóhely fogalmát. Márki-Zay szerint a kormánypártok a voksturizmussal úgy javítanak majd saját esélyeiken, hogy azokba a billegő körzetekbe költöztetnek szavazókat, ahol a 2022-es választás eldől. Az a kérdés, ezzel az ellenzéket is arra akarják-e kényszeríteni, hogy próbáljon versenyezni a

fideszes szervezett csalással.

Az Atv.hu szerdán délután azt írta, hogy a kormány reagált a civil szervezetek és az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kifogásaira. A televíziós csatorna hírportáljának kérdésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ ezt írta:

A törvénymódosításnak a választójoghoz semmi köze, a választási jogszabályok nem módosultak. Magyarországon ma közel kétmillió ember nem az állandó lakcíme szerinti lakhelyen él, mert például lakást bérel, vagy a szüleihez van bejelentve. Őket mentesíti a törvény a büntetés alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik