Belföld

Orbán repülőútjai miatt figyelhették meg a volt RTL-es pilótát

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Egy korábban riporterként az RTL Klubban dolgozó pilótát is megfigyelhettek a legfejlettebb kiberfegyvernek számító Pegasus kémszoftverrel. Pető György telefonszáma is szerepelt abban a kiszivárgott adatbázisban, amelyben a megfigyelés célpontjai szerepelnek – írta a Direkt36.hu.

Pető György érthetetlennek tartja, miért került a biztonsági szervek célkeresztjébe, mivel a munkájának és ügyfeleinek nincs magyarországi kötődése. A jelek szerint a magyar titkosszolgálatokat Pető újságírói kapcsolatai érdekelhették. Régi kollégaként ugyanis sokan ismerték, és sokan szoktak tanácsot kérni légügyi témákban, például amikor Orbán Viktor miniszterelnök vagy barátja, Mészáros Lőrinc repülési szokásairól írnak.

Legutóbb például akkor keresték meg, amikor kiderült, hogy minden kérés ellenére egy NER-elit által használt magángép tavaly tavasszal, a járvány csúcspontján Dubaiba repült. Ezen a gépen utazott Mészáros Lőrinc leendő feleségével, Várkonyi Andreával.

Pető György elmesélte, hogy évekkel korábban a Terrorelhárítási Központ emberei felkeresték otthonában, hogy Orbán Viktor magánrepülőzéseiről ne adjon információkat az újságíróknak. Ő fedezte fel ugyanis, hogy 2015-ben Orbán Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozó magánrepülőgépével utazott Párizsba a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet utáni megemlékezésre, és azt követően nem egyenes Budapestre, hanem Zürichbe repült.

2018-ban a megfigyelő autót szúrt ki az állandó lakcímeként szereplő ház mellett, majd 2019 őszén is megkeresték a szolgálatok és többször is találkozott az ügynökeivel, de mivel titoktartási szerződést írattak vele alá, ezért ennek részleteiről nem beszélhet.

Pető György döbbenetesnek és rendkívül visszásnak tartja, hogy a 21. századi Magyarországon egyáltalán felmerülhet, hogy újságíróra, sőt még az újságíróknak nyilatkozó szakértőkre is ráküldjenek egy olyan kiberfegyvert, mint a Pegasus. – Olvastam, hogy milyen iszonyat drága valakit megfigyelni ezzel a kémszoftverrel, hogy kb. 10-20 millió forint. Ha a pénzt felét inkább ideadnák nekem, felőlem akár be is kamerázhatják a lakásomat – mondta a Direkt36-nak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik