Belföld koronavírus

Negatív PCR-teszt nélküli lakók is visszamehetnek az idősotthonokba a kórházakból

Egy október 28-án kiadott új eljárásrend szerint kórházban ápolt, megerősítetten covidos beteget akkor lehet haza, de akár szociális otthonba is visszaküldeni, ha az orvos úgy ítéli meg, hogy nem igényel további kórházi ápolást – írja a Szabad Európa.

A Magyar Közlönyben megjelent országos tiszti főorvosi rendelkezés szerint, amelyet Kásler Miklós miniszter is jóváhagyott, ha a doktor a tünetek jelentkezésétől számított tíz napon belül dönt így, akkor a fogadó helyen tíz napig el kell különíteni az ápoltat.

A kibocsátáshoz a tünetek jelentkezésétől számított tizedik napon el kell végezni egy gyorstesztet is, amely ha negatív, akkor a beteg gyógyultnak tekinthető. Ez azért aggályos, hívja fel a figyelmet a Szabad Európa, mert a gyorstesztek megbízhatóságát megkérdőjelezi a szakirodalom, szemben a PCR-tesztekével.

Ezzel együtt a beteg úgy is visszaküldhető az idősotthonba, vagy a saját otthonába, ha a tünetek első jelentkezésétől számított 21. napon belül (tehát a 10–21. nap között) elvégzett gyorsteszt eredménye pozitív lesz. Ez esetben viszont el kell különíteni tíz napra. A tünetek jelentkezése utáni 21. nap utáni hazaküldéskor viszont még gyorstesztet sem kell végezni.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a nagyobb számban érkező, izolálásra szoruló ápoltak a kisebb otthonokban okozhatnak gondot, a koronavírusos beteg által használt szobák és ágyak mellé ugyanis nővérellátás és eszközpark kell, és maximum egy-két ágyasak lehetnek. De még ha fenn is állnak a feltételek, olvasható a cikkben, a nagyobb otthonokban is kockázatot jelenthet egy visszatérő covidos lakó.

A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonokban az a szabály, hogy akár az otthonából, akár a kórházból érkezik vissza valaki, tíz napig izolálni kell. A negyedik és a hatodik napon el kell végezni egy PCR-tesztet, ha ezek eredménye negatív, akkor az izoláció lerövidíthető hét napra. Ezen felül november elején kijárási tilalmat is elrendeltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik