Belföld

Pegasus-ügy: A Gyurcsány-kormány két nemzetbiztonsági vezetőjének telefonszáma is szerepel az adatbázisban

MTI Fotó: Beliczay László
MTI Fotó: Beliczay László

Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatóját, valamint közeli munkatársát, Glemba Zoltán volt NBH-s műveleti főosztályvezetőt is célba vették a Pegasus kémszoftverrel – tudta meg a Direkt36. A portál szerint nincs egyértelmű magyarázat arra, hogy Laborcot és Glembát miért vették célba a Pegasusszal. Mindketten 2019 nyarán kerültek a célkeresztbe, amikor állításuk szerint már egy évtizede nyugállományban, a szakmájuktól visszavonultan éltek.

A Direkt36 emlékeztet arra, hogy

  • a 2010-es kormányváltás után Laborcot tucatnyi ügyben feljelentették, kilenc büntetőügyben vádat is emeltek ellene, amiből nyolc esetben bűncselekmény hiányában felmentették és egy esetben pénzbüntetést kapott,
  • Glemba egy büntetőeljárásban lett gyanúsított, és őt is felmentették,

ettől függetlenül fideszes vezetők és a kormánypárti médiumok azóta is visszatérően támadják őket.

Laborc a Direkt36-nak elmondta, hogy nem lepődött meg azon, hogy telefonszáma szerepel a világszerte 50 ezer, Magyarországról több mint 300 számot tartalmazó kiszivárgott adatbázisban.

2010 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan ellenőrizték a tevékenységemet. Miután 31 éven keresztül tanultam és gyakoroltam ezt a szakmát, a figyelést, a technikai ellenőrzést is észre lehet venni

– nyilatkozta Laborc, aki arra azért kíváncsi, hogy 2019-ben, 9 év után mit tudtak még kitalálni a megfigyelése törvényes indoklására.

Laborc állítása szerint egyetlen rendszeresebb közéleti aktivitása, hogy miután a második Orbán-kormány megszüntette a szolgálati nyugdíj és a rokkantsági nyugdíj intézményét, Glembával együtt segített megalapítani a Korkedvezményes Nyugdíjasok Országos Érdekvédelmi Egyesületét, és azóta is küzdenek az intézkedések ellen.

A Direkt 36 szerint a két egykori nemzetbiztonsági vezető megfigyelési célponttá válása annak fényében különösen érdekes, hogy az Orbán-kormány és a médiája régóta éppen őket vádolja azzal, hogy 2010 előtt politikai indíttatásból megfigyeltek akkor még ellenzéki fideszes vezetőket.

Kapcsolódó
Gulyás a Pegasus-ügyről: Van, ahol van alapja a sajtóban megjelenteknek
A csütörtöki kormányinfón beszélt erről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik