Belföld

Emmi: a harmadik oltásnál érdemes AstraZeneca helyett mást választani

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

A megerősítő oltásnál érdemes a háziorvossal egyeztetve az AstraZenecával oltottaknak más típusú vakcinát választani harmadik oltásként a fokozott védőhatás biztosítása érdekében

– közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hvg.hu-val, miután Kásler Miklós egy interjúban azt mondta, „az AstraZeneca második oltása után az ellenanyagszint csökken, amiből az következik, hogy az AstraZenecával további oltásokat elvégezni nem célszerű.”

Kásler az interjúban arról beszélt, ki lehet jelenteni, hogy az oltások után az ellenanyag szintje növekszik, vakcinánként különböző mértékben. Jellemző, hogy elsősorban az mRNS alapú vakcináknál, tehát a Pfizer és Moderna estében az ellenanyagszint emelkedése gyors, viszont gyors a csökkenése is.

Ezzel szemben a vektor alapú vakcinák, tehát az Astrazeneca, Szputnyik és a Janssen esetében ez az emelkedés hosszabb időn keresztül tart. A miniszter azt is megjegyezte, hogy az Astrazeneca második oltása után az ellenanyag szint csökken, amiből az következik, hogy az Astrazeneca-val további oltásokat elvégezni nem célszerű.

Az Emmi a hvg.hu-nak küldött válaszában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy minden Magyarországon használt vakcina hatékony a koronavírus ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik