Belföld koronavírus

Izzasztót küzdött a TASZ, de megszerezte az oltási tervet

Koronavirus.gov.hu
Koronavirus.gov.hu
Sok-sok adatigénylés és per után egyszer csak felkerült a koronavírus elleni oltási terv a webre.

Trükkösen töltötte fel a kormány az oltási tervét a Koronavírus.gov.hu oldalra, legalábbis a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) valami ilyesmiről számolt be csütörtökön a blogján. A jogvédő szervezet azt írja, hosszú ideje próbálták megszerezni azt a tervet, ami alapján az oltási rendszer felépül, de a mai napig nem adták ki nekik.

Ellenben időközben feltöltötték az archív dokumentumok közé az oldalra, majd az egyik, április elején indított perükben közölték, hogy tessék, az anyag fenn van a neten. A TASZ bizonyítani tudta, hogy ez nem volt mindig így, október 8-án szkennelték csak be.

A blogban felidézi a TASZ, már 2020 végén arról beszéltek a főbb kormányzati szereplők, hogy az oltási tervnek megfelelően haladnak majd a vakcinációval. A TASZ számára így nem is volt kérdés, hogy a terv közérdekű adat, hát kikérik. A szervezet több közérdekűadat-igénylést indított jó pár állami szervnél, de vagy csak a terv töredékeit adták ki, vagy azt közölték, nincs náluk a terv.

Ezután a szervezet pereket is indított, de ezekben elakadtak, mivel eleve bizonyítaniuk kellett volna a bíróságon, hogy van oltási terv, amit kérnének. Már majdnem Orbán Viktor kormányfőt idéztették tanúnak, amikor „váratlanul megtört a jég” – fogalmaznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik