Belföld

Négy év után bukott le egy személyiségtolvaj, azt állítja, tízezer euróért vette a magyar útlevelet

police.hu
police.hu

Négy éve keresett ukrán személyiségtolvajt vettek őrizetbe a budapesti nyomozók, miután a lengyel hatóságok átadták nekik.

Még négy évvel ezelőtt indult nyomozás a BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán, mert olyan információk jutottak a hatóság tudomására, hogy több olyan külföldi is magyar magánútlevelet kapott, akik más, korábban magyar állampolgárrá honosult személyek adatait használták fel az okmány igénylése során.

A BRFK tájékoztatása szerint azóta egymás után buktak le hamis útleveleikkel a személyiségtolvajok, a gyanúsítottak sora most egy 48 éves ukrán nővel bővült. A nyomozás adatai szerint a nő 2017 március 27-én ment be a II. kerületi kormányhivatalba, ahol a fenti módszerrel magánútlevél kiállítását kezdeményezte, az ügyintéző pedig az okmány kiállításakor az igénylő fényképéhez valótlan adatokat rögzített a közhiteles nyilvántartásba.

A bűncselekményben közreműködő okmányirodai ügyintézőt akkor a nyomozóhatóság gyanúsítottként hallgatta ki, és a büntetőeljárást le is folytatta vele szemben. A bűncselekmény jellegéből adódóan az okmányt igénylő ukrán állampolgár valós adatai akkor még nem voltak ismertek, így fényképe, és az általa akkor használt adatok alapján nemzeti, európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A nyomozás során később a nő valós adatait az INTERPOL közreműködésével megállapították, majd a lengyel hatóságok szeptember 24-én elfogták és átadták a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozóinak.

A 48 éves ukrán állampolgárt a nyomozók közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Vallomásában a nő azt állította, hogy tízezer eurót fizetett az útlevélért évekkel ezelőtt. A gyanúsítottat őrizetbe vették, majd letartóztatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik