Belföld

Megszólalt a Pegasus-ügy egyik kulcsfigurája

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Varga Judit miniszter szerint Völner Pál volt az, aki aláírásával jóváhagyhatta a megfigyeléseket. Völner azonban nem volt bőbeszédű a Telex felé.

A szerdai kormányülés környékén forgatott a Telex stábja, arról kérdeztek kormánypárti politikusokat a fideszes Kósa Lajos beismerése után (miszerint a Belügyminisztérium vette meg a Pegasust), hogy miként kerülhetett a kémprogram újságírók, aktivisták, üzletemberek stb. telefonjaira.

A politikusok zöme kitérő válaszokat adott, nem tudott vagy akart érdemben nyilatkozni vagy épp kampányblöffnek nevezte a történteket. Pintér Sándor belügyminiszter mosolyogva azt mondta, ő már válaszolt a felmerült kérdésekre, hozzáfűzte: „Egy kérdésre egy válasz.” Kontrát Károly belügyi államtitkár kifejezetten dühösen reagált. Ami különösen fontos volt, hogy több mint három hónap után Völner Pált, akiről Varga Judit igazságügyi miniszter korábban azt mondta, a tárcánál ő írja alá a megfigyelések engedélyezését.

Völner azt mondta, Pintér mindent elmondott a kérdésben, majd többször azt ismételgette, nem ad interjút minősített ügyekben.

A nyáron kirobbant ügy lényege, hogy egy izraeli cég által kifejlesztett, elvileg csak államoknak és állami szerveknek eladott, terrorizmus és más illegális tevékenységek megelőzésére szolgáló szoftvert a magyar állam más célokból is felhasznált. A Direkt36 nyomozása szerint tényfeltáró újságírók, üzletemberek, döntéshozók, de még titkosszolgálathoz kötődő személyek telefonján is megtalálták a szoftver nyomait, ami még a titkosított kommunikációt is képes lekövetni. Az változatlanul nem világos, pontosan ki kezdeményezte a fenti személyek megfigyelését, ki engedélyezte azt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik