Belföld

Lemondatnák egészségi állapota miatt Szekszárd fideszes polgármesterét

Sóki Tamás / MTI
Sóki Tamás / MTI

Eddig úgy gondoltuk, mindenkit megillet a jog, hogy ha nem kíván ilyen szenzitív témáról beszélni, mint az egészségi állapota, akkor méltósággal végezhesse a munkáját úgy, ahogy szeretné. Úgy tettünk, mintha nagyjából minden rendben lenne. Azonban eljött az idő, amikor, amennyiben Szekszárd érdekeit tartjuk szem előtt, ki kell mondani: ehhez a színjátékhoz már nem szabad asszisztálni

-olvasható  az Éljen Szekszárd-frakció közleményében, amelyet Bomba Gábor jegyez.

A közlemény arról szól, hogy a korábban Szekszárdon többségbe került frakció úgy látja, a fideszes Ács Rezső polgármester nem tudja ellátni hivatalát egészségügyi okok miatt.

Egy éve, 2020. november 1-jén jelentette be Ács Rezső, Szekszárd polgármestere, hogy beteg. (…) Tavaly azt kértük a polgármestertől, hivatalát csak addig töltse be, amíg szellemileg képes a helyes döntéseket meghozni, a várost képviselni első számú vezetőként, és amíg állapotában jelentős változás nem áll be. Bár, ahogy egy éve is, most is a lehetőségekhez képest jó egészséget és hosszú életet kívánunk a polgármester úr számára, ki kell mondani: nincs már valódi vezetője a városnak. A közgyűléseken polgármester úr beszéde sokszor érthetetlen, lassú, mozgása koordinálatlan. A legutóbbi közgyűlésen is csak a napirendek közel egyharmadáig vezette az ülést, de addig is gyakran a szereptévesztésben lévő jegyző válaszolt helyette a feltett kérdésekre.

A helyi ellenzék szerint komoly probléma az is, hogy január óta megszűntek a polgármesteri személyes egyeztetések is. „Az irományokon laikus számára is furcsán különböző aláírások szerepelnek, sok esetben mintha bélyegzővel helyettesítenék a személyes aláírást. A legutóbbi közgyűlésen megbeszélt rendkívüli közgyűlést sem sikerült már összehívni, levezetni, sőt, a havonta esedékes közgyűlést sem tudta összehívni a polgármester, azt is kénytelen volt elhalasztani.”

A közlemény hangsúlyozza:

Itt már nem egy magánember egészségi állapotáról van szó, hanem arról, hogy nincs, aki hivatalos minőségében meghozza a szükséges döntéseket, képviselje a várost. Így minden döntés késik, lemaradunk a pályázatokról, határidőkről. Ennek csakis a város látja kárát, ennek nyomait mindennap tapasztaljuk. Azért választottak meg minket, hogy a város érdekében dolgozzunk. De úgy már nem lehet dolgozni, ha nincsenek egyeztetések, nincs valódi konzultáció, csak zárt ajtók mögött, titokban, a polgármester nevében, késve hozott döntésekkel szembesülünk.

Bomba Gábor végül azzal zárja az írást, hogy a „tét nagy, a döntés a polgármester kezében van: hagyja tovább romlani a várost, vagy – amennyiben így döntenek róla a szavazók – adott esetben képes átadni az irányítást egy erős, törvényesen megválasztott, új vezetőnek.”

Ács Rezső egy évvel ezelőtt jelentette be a nyilvánosság előtt is, hogy ataxiás. A  Blikknek akkor azt mondta: a betegség nincs hatással a munkájára, így „a ciklus végéig egészen biztosan kitart”. A szekszárdi politikai helyzetről pár hónapja foglalkoztunk részletesen, amikor az ellenzéki többség megbomlott:

Kapcsolódó
Nem akart nyolcból a nyolcadik ellenzéki maradni – így veszett el a kormányváltó többség Szekszárdon
Karácsony Gergely nagy tisztelője, mégis rajta bukott meg a tolnai megyeszékhely képviselő-testületében az ellenzék többsége. A szekszárdi képviselőnő – akit hónapok óta árulónak titulálnak volt frakciótársai – a 24.hu-nak magyarázta, miért vállalta el a kormányoldali polgármester által felkínált tisztséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik