Nagyvilág europoli

Szélsőjobboldali pártok, köztük a Fidesz, adott ki közös nyilatkozatot arról, milyen Európát szeretnének

Az Európai Unió tagországai tíz pártjának, köztük a Fidesznek és a lengyel Jog és Igazságosságnak (PiS) a vezetői pénteken fővárosaikban egy időben Európa jövőjéről írtak alá közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak az EU eszméje mellett, de elutasítják az európai szuperállamot – közölte Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke Varsóban.

A dokumentumot azért fogalmazták meg, mert megkezdődött az Európa jövőjéről szóló konferencia, mondta Kaczynski, hozzátéve, hogy „ennek céljai és struktúrái nem világosak”.

Feltételezhető, hogy olyan folyamatok elmélyítéséről van szó, amelyek nem az EU fejlesztését szolgálják, hanem mély, tartós válságot idéznek elő, olyan jelenségeket, amelyeknek semmi közük az alapító atyák elgondolásához és a közösség első éveinek gyakorlatához, egy szuperállamhoz, centralizációhoz, kulturális forradalomhoz vezetnek, melynek célja az eddigi társadalmi struktúrák lerombolása

– mondta a legnagyobb lengyel kormánypárt vezetője, volt miniszterelnök.

A közös nyilatkozatban rögzített kezdeményezés támogatást jelent mindazok számára, akik meg akarják őrizni az európai hagyományt, az európai nemzeteket, ezek sokszínűségét, gazdagságát, és folytatni akarják az eddigi együttműködést, megőrizni a szabad mozgást, a gazdasági szabadságot, de az egyéni szabadságokat és jogokat, a demokrácia jogát is – indokolta meg a közös fellépést Kaczynski.

A nyilatkozatot a Fidesz és a PiS mellett több mint tíz tömörülés jegyzi, köztük a Matteo Salvini vezette olasz Liga és a Giorgia Meloni által irányított Olasz Testvérek, továbbá a Santiago Abascal vezette spanyol Vox és a francia Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése.

A PiS az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció tagja az Európai Parlamentben. Az ECR pénteki közleménye szerint a dokumentumot a Kaczynski által említett pártok mellett több jobbközép irányultságú párt is aláírta Ausztriából, Bulgáriából, Dániából, Észtországból, Finnországból, Görögországból, Hollandiából, Litvániából és Romániából. Az ECR ismertetése szerint az aláírók arra figyelmeztetnek, hogy a tagállamok lakossága körében csökken az unió iránti bizalom, ami szerintük annak következménye, hogy az alapszerződések tartalmának újraértelmezése van folyamatban. A tendencia visszafordítása érdekében a hatáskör átruházásának már létező uniós alapelve mellett össze kell állítani a sérthetetlen tagállami hatáskörök listáját, valamint a nemzeti alkotmánybíróságok bekapcsolásával kialakítani egy megfelelő mechanizmust is ezek védelmére, idézik a közleményben a nyilatkozatot.

Mint írják, káoszt teremtenek az olyan próbálkozások, amelyek arra irányulnak, hogy az uniós szerveket a nemzeti alkotmányos intézmények fölé rendeljék, ez aláássa az alapszerződések értelmét, és kétségbe vonja a tagállamok alkotmányainak alapvető szerepét. Az így keletkezett hatásköri vitákat végeredményben úgy oldják meg, hogy „a politikailag erősebb egységek brutális módon rákényszerítik akaratukat a gyengébb egységekre” – folytatódik az idézet. Ez pedig „lerombolja a szabad nemzetek közösségeként felfogott európai közösség működésének alapjait.”

Az ECR közölte: a kezdeményezés folytatásaként szeptemberben a nyilatkozatot jegyző pártok programkonferenciát szerveznek Varsóban.

A pártok közös nyilatkozata lépés lehet egy közös szélsőjobboldali frakció létrehozására az Európai Parlamentben. Erről a tervről itt írtunk korábban.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik