Belföld

Életveszélyesen összevertek a rendőrök egy férfit a budapesti fogdán, 12 évet kaphatnak

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban csoportosan elkövetett bántalmazás és más bűncselekmények miatt emelt vádat hét személy ellen a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál.

A vádirat szerint a rendőrök június 3-án este Budapesten, garázdaság miatt vontak intézkedés alá egy férfit, akit ellenszegülő és támadó magatartása miatt előállítottak az egyik kerületi kapitányságra.

A vádirat lényege szerint a férfit a rendőrök az intézkedés helyszínén, majd a kapitányság befogadó és előállító helyiségeiben is többször bántalmazták, aki ennek következtében sorozat bordatörést és a felső testén zúzódásos sérüléseket szenvedett. A légmell kialakulása a életveszélyes állapotot idézett elő a sérültnél, amely orvosi segítségnyújtás nélkül nem lett volna elhárítható.

Az első bántalmazást a sértett akkor szenvedte el, amikor az intézkedés kezdetén az egyik rendőr felé lépett, aki miután eltolta magától a férfit, megragadta a nyakát és azt több másodpercig kisebb erővel szorította. A férfi ezt követően ellenállást tanúsított, az általa használt kocsi kulcsát eldobta és egy széket rúgott az egyik rendőr felé, aki erre ököllel fejbe vágta.

A kapitányság befogadó helyiségben a – korábban a sértett nyakát megszorító – rendőr megragadta a férfit a felső testén és erőszakkal egy sámlira nyomta le, miközben ököllel hasba vágta. Később egy rendőr, – a korábbi bántalmazó és egy kollégája támogatásával – irritációt okozó gázspray-t fújt a zárt légterű előállító helyiségbe, ahol a megvert személy egyedül tartózkodott.

Egy óra elteltével egy újabb, és a gázspray fújásában résztvevő két rendőr elhatározta, hogy a férfit bántalmazni fogja, ezért bementek az előállító helyiségbe, ahol testszerte kitartóan rugdosták és tenyérrel, valamint ököllel ütötték.

A bántalmazásban részt nem vevő, de azt észlelő rendőrök a történteket nem jelentették, azzal szemben nem léptek fel, egyikük támogató jelenlétével segítette az elkövetést, így valamennyien bűncselekményt követtek el. A fogdán történt bántalmazásban résztvevő három rendőr szolgálati viszonya megszűnt, közel négy hónapig voltak letartóztatásban, az általuk elkövetett bűncselekmények akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetőek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik