Belföld

Húsz évet kapott a beteg anyját 55 késszúrással kivégző K. Rita

Mihádák Zoltán / MTI
Mihádák Zoltán / MTI

Húsz év fegyházra és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a Budapest Környéki Törvényszék azt a különös kegyetlenséggel, és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolt mogyoródi nőt, aki tavaly áprilisban 55 késszúrással végzett az ápolásra szoruló anyjával.

K. Rita húsz éve élt együtt a 80 éves édesanyjával, aki a betegségei miatt már nem tudott önállóan közlekedni a lakásban és rendszeres ápolásra szorult. A Budapesti Környéki Törvényszék tájékoztatása szerint a nő 2019 őszétől megterhelőnek érezte az anyja gondozását, ezért gyakran veszekedett vele. Azt tervezte, hogy külföldre költözik, ezért eladásra hirdette meg édesanyja házát.

Az ominózus napon az 55 éves alkoholfüggő nő szeszes italt fogyasztott, majd gyógyszert vett be. Nem sokkal ezután egy konyhakéssel több tucatszor megszúrta, illetve néhányszor meg is vágta az ágyon ülő édesanyját, aki belehalt a sérüléseibe. Az esti órákban pedig felhívta a segélyhívót, majd bejelentette, hogy: “Megöltem anyámat” . A bíróság váddal egyezően 20 év fegyházra ítélte a nőt.

Súlyosító körülményként vette figyelembe a törvényszék az emberölés kétszeres minősülését, különösen azt, hogy az 55 rendbeli erőbehatással történt elkövetés jóval meghaladja azt a mértéket, amely az élet elvesztésével szükségszerűen együtt jár.

Ugyanakkor életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását a bíróság nem tartotta indokoltnak azért, mert jelen bűnösségi körülmények mellett az általános és a speciális prevenciók a határozott tartamú szabadságvesztéssel is elérhetőek. K. Rita és védője felmentésért fellebbezett, míg az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn, ezért az ítélet nem jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik