Belföld

Független polgármesterektől is kér „szívességet” gyurcsányozós adatgyűjtéséhez a Fidesz

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
Egyszerű technikai újításként írta le a Fidesz sajtóosztálya azt, hogy önkénteseik a párttól kapott tablet segítségével rögzítik a Stop Gyurcsány! petíció támogatóinak adatait. A 24.hu-nak nyilatkozó független polgármester szerint az akcióba bevonták olyan településvezetőket is, akik bár nem tagjai a pártnak, de szimpatizálnak az Orbán-kormánnyal. Forrásunk szerint a tablet bekapcsolása után az aláírásgyűjtőknek telefonon kell belépési kódot kérniük a Fidesz helyi központjától. A rendszer biztosítja, hogy a központból valós időben nyomon követhessék a gép kezelőjének útvonalát, valamint a felvitt adatokat. A Fidesz szerint adatkezelésük mindenben megfelel a jogszabályoknak.

A legutóbbi polgármesteri találkozón azt mondták, adnak egy GPS-es tabletet, és mindenki azzal járja körbe a települését.

Egy északkelet-magyarországi település független polgármestere szerint a Fidesz a párthoz közel álló, ám nem pártszínekben megválasztott településvezetőket is befogta a legutóbbi aláírásgyűjtésébe. A 24.hu-nak nyilatkozó férfi azt mondta, hogy a választókerület fideszes országgyűlési képviselője által tartott polgármesteri találkozókon „korábban is rendszeresen előjöttek a párttól érkező kérések”, de a mostanit már soknak érezte.

A Fidesz szeptember elején jelentette be, hogy petíciót indít Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! címmel. Hollik István kommunikációs igazgató utóbb azt közölte, hogy már az első hónapban egymillió aláírást összegyűlt. A párt akkor sem állt le, amikor az előválasztás első fordulója után kiderült, hogy Karácsony Gergely kiszáll az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folyó versenyből. A petíció címét megváltoztatták, és Márki-Zay Péter nevét illesztették be a főpolgármesteré helyett.

Farkas Norbert / 24.hu

A nagyszámú aláírás nem csupán az utcai standoknál spontán jelentkező támogatóktól jött össze. A Fidesz a telefonos mozgósítástól kezdve számos eszközt, például a személyes megkeresést is bevetette a siker érdekében. A győri MSZP beépített aktivistája szerint egyesek 1200 forintos órabérért járják a várost, és keresnek fel olyan címeket, ahol a korábban megadott adatok alapján kormánypárti szimpatizánsok laknak. A szocialista párt által közzétett videón az aktivista azt mondta, hogy egy „gyanús újsághirdetés” alapján ment el a helyi fideszes képviselő irodájába, ahol egy rövid online oktatás után egy tabletet adtak neki. A feladata az volt, hogy a gépen található listán szereplő több mint száz embert keresse fel, és kérdezze meg őket, hogy még mindig a Fideszre szavaznának-e.

Lapunk információi szerint hasonló iPad-ekkel szerelte fel a Fidesz több kistelepülés polgármesterét is.

Neve elhallgatását kérő forrásunk elmondta, hogy a körzet fideszes országgyűlési képviselője évek óta tart találkozókat a térség „baráti” polgármestereinek. Ismeretei szerint hasonló informális fórumokat más választókerületekben is szervez a kormánypárt. A két-három havonta összehívott találkozók a független polgármester szerint azért hasznosak, mert az alulfinanszírozott önkormányzatok információhoz juthatnak pályázatokról, egyéb támogatási lehetőségekről, ám cserébe a Fidesz is rendszeresen kér szívességeket, így például plakátolási vagy aláírásgyűjtési segítséget. A legutóbbi találkozón pedig a Stop Gyurcsány! kampányban elvégzendő feladatokat osztották ki a résztvevőknek.

A polgármesterek kaptak a petíciós aláíróívekből, valamint azokból az érvelőkártyákból, amelyeket a Fidesz rendszeresített, hogy tagjai flottul elsajátíthassák a minden ellenzéki érvet lesöprő gyurcsányozós retorikát. Emellett átvehették a tableteket, amelyek használatához külön oktatáson kellett részt venniük.

Forrásunk szerint a tablet bekapcsolása után az aláírásgyűjtőknek telefonon kell belépési kódot kérniük a Fidesz lokális központjától, a rendszer pedig biztosítja, hogy a központból valós időben nyomon követhessék a gép kezelőjének útvonalát, valamint a felvitt adatokat.

A szerző felvétele

A 24.hu-nak nyilatkozó polgármester a mostani „kérést” nemcsak azért tartja elfogadhatatlannak, mert szenzitív adatok begyűjtését várják a résztvevőktől, hanem azért is, mert az adatgyűjtést személyesen a polgármesternek kellene elvégeznie. Az oktatáson legalábbis külön felhívták a figyelmet arra, hogy az iPadet lehetőleg ne adják tovább. Így a polgármesternek egy pártfeladat végrehajtójaként kellene mutatkoznia a választói előtt.

Az adatgyűjtéssel kapcsolatban megkerestük a Fidesz sajtóosztályát, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a tablettel való aláírásgyűjtés egy technikai újítás, amellyel az önkéntesek munkáját teszik könnyebbé és gyorsabbá.

A tableteken ugyanazon adatok adhatóak meg, mint a papíralapú petíción, az adatkezelés pedig – ahogy korábban is – minden esetben megfelel a vonatkozó adatvédelmi jogszabályoknak

– írta a Fidesz sajtóosztálya, hozzátéve, hogy a Stop Gyurcsány! Stop Márki-Zay! petíció aláírásgyűjtésében a támogatók „minden esetben önként vesznek részt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik