Belföld

Postaládába tette a pénzt a 47 járműre gyorsított okmányirodai ügyintézést kérő férfi

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadás, befolyással üzérkedés, valamint hivatali visszaélés miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, mert egy férfi két okmányirodai ügyintézőt is megvesztegetett.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult eljárás az ügyben. A vádirat szerint egy 37 éves férfi, 2016-2017. években gépjármű-kereskedéssel foglalkozó cégek, illetve magánszemélyek megbízott okmányügyintézőjeként járt el. Ennek keretében különböző gépjármű-ügyletek okmányirodai ügyintézését végezte.

A vád szerint a munkája során két okmányirodai ügyintézővel , egy 51 és egy 35 éves nővel is személyes, jó kapcsolatot alakított ki, és ezt felhasználva, 2016. november és 2017. április között a részrehajló eljárásuk érdekében megvesztegette őket.

A férfi a hivatalos személynek minősülő ügyintézőktől gyorsított, soron kívüli eljárást kért rendszerint gépkocsik forgalomba helyezése és kivonása, valamint egy esetben tulajdonos változása kapcsán, amelyért cserébe jogtalan anyagi előnyt ígért nekik.

Az 51 éves nőnek több tízezer forintot ténylegesen át is adott. Volt olyan eset, amikor a vesztegetési pénzt az ügyintéző otthoni postaládájában helyezte el.

A főügyészség által közzétett felvételen az látható, hogy férfi felmegy a társasház félemeletén található postaládákhoz, majd elhagyja az épületet, az egyik nő pedig később szintén felmegy a postaládákhoz a vesztegetési pénzért.

Egy további esetben, szintén jogtalan előnyre utalva, a férfi az egyiküktől egy jármű első magyarországi forgalomba helyezéséhez szükséges „777”-re végződő forgalmi rendszám megszerzését kérte, a hivatalos eljárás kikerülésével. Erre azért nem került sor, mert az ügyintéző nő munkahelye nem rendelkezett ilyen forgalmi rendszámmal.

A férfi a két nőtől összesen 47 járművel kapcsolatban kért gyorsított okmányirodai ügyintézést. A két ügyintéző mások javára is visszaélt a hivatali helyzetével, kérésükre ugyanis a közlekedési nyilvántartásból adatokat kértek le, és tették számukra megismerhetővé azért, hogy őket a hivatalos ügyintézés adminisztratív terhei alól mentesítsék.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadás, befolyással üzérkedés, valamint hivatali visszaélés miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik