Belföld

Felfüggesztettet kapott a megvesztegetett szabolcsi háziorvos

Két év börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék azt szabolcsi háziorvost, aki pénzt fogadott el egy helyi férfitól. A kétrendbeli közokirat hamisításért és vesztegetés elfogadásárt elítélt dr. O. A. büntetését öt évre felfüggesztették, és 750 ezer forintos pénzbüntetést is kiszabtak vele szemben.

O. A. 2017 június elsejétől látott el háziorvosi szolgálatot az egyik Szabolcs megyei településen. Háziorvosként jogosult volt mind a keresőképtelenség igazolására, mind pedig a gyógyszer felírásra. 2019 júniusában egy helyi lakos arra kérte az orvost a rendelőjében, hogy két hétre visszamenőleg állítson ki a részére keresőképtelenséget igazoló okiratot.

A doki ezt teljesítette, azonban ezért anyagi ellenszolgáltatást kért. Miután megkapta a kért 13 ezer forintot, a kötelességét megszegve, valótlan igazolásokat állított ki a férfinak annak ellenére, hogy nem minősült keresőképtelennek. A fentieken túl az orvos teljesítette a férfi azon kérését is, hogy gyermekei részére gyógyszereket írjon fel úgy, hogy a gyerekek orvosi vizsgálaton nem vettek részt, így a felírt gyógyszerek szükségességéről nem bizonyosodott meg.

A recepteket később a férfi nem használta fel, hanem a rendőrségen feljelentést tett az orvossal szemben. A háziorvos és védője tudomásul vette a döntést, az ügyészség letöltendő szabadságvesztésért fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik