Belföld

Robbanásban meghalt egy ember Nagykátán

Szerda délután negyed háromkor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Nagykátán, a Kis közben robbanás történt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint egy családi házzal és garázzsal egybeépített tizenkét négyzetméteres melléképületben robbant fel egy PB-gáz-palack. A robbanás hatására tűz keletkezett a melléképületben, egy másik gázpalack is felhasadt, a tűz pedig átterjedt a garázs és a százhúsz négyzetméteres családi ház tetőszerkezetére is.

Tizenegy tűzoltó három járművel érkezett a helyszínre, a teljes terjedelmében égő melléképület oltása közben egy holttestet találtak. Az egybeépített épületek tüzét fél óra alatt megfékezték. A robbanás okát a katasztrófavédelem vizsgálja.

Megjegyezték, a tűzoltókat évente átlagosan hétszáz olyan helyre riasztják, ahol gázpalack nehezíti a beavatkozást. Leggyakrabban a főzésre és fűtésre használt PB-gáz-palackok adnak munkát a tűzoltóknak.

Figyelmeztetnek, a gázkészülék és a palack között egy nyomáscsökkentőnek, reduktornak kell lennie, ezt tilos kiiktatni.

A balesetek megelőzése érdekében csak a palackcserét végezzük el házilag, a gázkészüléken szükséges minden egyéb javítást bízzunk szakemberre. Palackcsere után ellenőrizzük a csatlakozási pontoknál, hogy nem szivárog-e a gáz. Ha ezt tapasztaljuk, ne használjuk a gázkészüléket, nyílt lángot és szellőztessünk

– írták.

Ajánlott videó