Belföld

Házkutatás és nyomozás a hevesi fideszes képviselő körzetében

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI

Házkutatást tartott a rendőrség a Heves megyei Boldog község önkormányzatánál a napokban – értesült a 24.hu. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre megerősítette a helyszíni vizsgálat tényét.

Tájékoztatásuk szerint „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett elkövetésének a gyanúja miatt” nyomoznak, ez azonban nem csupán Boldog községet érinti. Mint írták, „több önkormányzat érintettségét vizsgálják”, az adatok, információk beszerzése jelenleg is folyamatban van, de a nyomozás jelenlegi szakaszában az eljárás sikeres lefolytatása érdekében további információkat nem közölnek.

Az tavaly szeptemberben derült ki, hogy a rendőrség nyomozást rendelt el Szabó Zsolt fideszes képviselő (képünkön) Hatvan központú választókörzetében történt közbeszerzésekkel kapcsolatban. A feljelentést Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tette, akit akkor még a területileg illetékes Heves Megyei Rendőr-főkapitányság értesített a vizsgálat elindításáról. Forrásaink szerint az ügy időközben elfogultság miatt kerülhetett át a BAZ megyei rendőrséghez.

Hadházy tavaly a korrupcióinfó weboldalán részletesen írt a körzet uniós pályázatairól azt állítva, hogy Szabó Zsolt körzetében „a közbeszerzések kísértetiesen hasonlítanak ahhoz, ami Boldog István körzetében volt látható és nyilvános adatok alapján állítható, hogy Szabó Zsolt részt vett a szervezésben”. A független képviselő szerint gyanús, hogy 18 településen ugyanazokat a cégeket hívták meg ajánlattételre. Ezek közül legtöbbször egy papíron turbinagyártással foglalkozó cég nyert, pedig energetikai felújításokról, építkezésekről szóltak a tenderek. Az érintett 18 település egyike volt a rendőrség által most meglátogatott Boldog község is.

Az ügy érdekessége, hogy  tavaly októberben, röviddel a nyomozás elrendelése után valakik arra kérték meg a Heves megyei 3. számú, hatvani központú választókerület polgármestereit, hogy egy előre megfogalmazott nyilatkozat aláírásával álljanak ki Szabó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő mellett. A települési vezetőkkel aláíratott dokumentum szövege szerint a pályázatok lebonyolítása során minden a jogszabályoknak megfelelően zajlott, és a közbeszerzéseknél sem történt jogellenes lépés. Szabó Zsolt akkor azt írta lapunknak, hogy nem tud konkrétumokat arról, hogy kik és milyen céllal készítették és íratták alá az őt támogató dokumentumot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik