Belföld

Enyhítettek a nyugdíjast 46 szúrással kivégző miskolci gyilkos büntetésén

Megváltoztatta a Debreceni Ítélőtábla annak a H. Bélának a büntetését, aki több tucat késszúrással végezte ki a 70 éves ismerősét 2018 karácsonyán Miskolcon, majd elvette a pénzét, a véres ruháit pedig kihajította egy benzinkúton.

A nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés miatt elítélt férfi, a korábbi tényleges életfogytiglan helyett, sima életfogytiglant kapott azzal, hogy harminc év múlva szabadulhat a legkorábban feltételesen.

A táblabíróság azzal indokolta a döntését, hogy nem tartják javíthatatlanul elvetemült bűnözőnek a vádlottat ezért, és tekintettel az eljárás lefolytatását segítő beismerő vallomására és megbánására adnak még egy esélyt a férfinak. Azaz a harminc év múlva eljáró bíróra bízzák annak az eldöntését, hogy az elkövető személyisége mennyit fejlődött, és alkalmas-e arra, hogy visszakerüljön majd a társadalomba.

A hajléktalanként élő H. Béla kilátástalannak érezte a helyzetét, ezért december 26-án felkereste az idős férfit, hogy pénzt szerezzen tőle. Miután a nyugdíjas beengedte a lakásába, beszélgetni kezdtek a konyhában. Ezt követően a gyanúsított a nála levő sporttáskájából elővett egy 10 cm pengehosszúságú kést, és rátámadt.

A késsel 46 szúrást és vágást ejtett az idős férfin, aki a sérülései miatt a padlóra esett. H. Béla letakarta a földön fekvő áldozatát,majd átkutatta a lakást, és magához vette a nyugdíjas 120 ezer forintját, átöltözött és távozott a lakásból.

A férfi a kést és a véres ruháit egy benzinkút hulladékgyűjtőjébe dobta, majd Debrecenbe utazott. Az áldozat holttestét két nappal később a rokonai találták meg. H. Béla harminc év múlva szabadulhat a legkorábban feltételesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik