Gazdaság

15,7 milliárdot szántak a Biodómra, már 34,4 milliárdnál tart

Újra árat emelt a miniszterelnök barátjaként ismert Garancsi István cége, a Market Építő Zrt., legutóbb egy baktérium-szennyezett kútra hivatkozott az Állatkertnél épülő hatalmas buborák-építmány, a Biodóm kivitelezése során — írta meg a Népszava.

Miközben a projekt még mindig csak formálódik, a beruházás folyamatosan drágul. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektre eredetileg 15,7 milliárd forintot szántak, de ennyiért nem találtak rá kivitelezőt. Végül a miniszterelnök barátjaként ismert Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. és az annak tulajdonában lévő Vilati Szerelő Zrt. alkotta konzorcium vállalta el a feladatot 32,7 milliárdért 2017 nyarán. A kivitelezési határidő tavaly novemberben járt le.

A csúszásért a kivitelezői szerződés szerint a Marketnek 1,4 milliárd forint kötbért kellett volna fizetnie, de nem utalt egy fillért sem. Sőt, még többet is számlázhatott. Tavaly szeptemberben az előző városvezetés döntése nyomán 33,5 milliárdra nőtt a kivitelezői ár és 32 hónapra a vállalási határidő. Áprilisra ez is lejárt, de a Market résen volt. Idén júniusban a Karácsony Gergely vezette városházával  is aláírtak egy módosítót, amely szerint 690 millióval magasabbra, 34,2 milliárdra nőtt az ár, míg az átadási határidőt idén augusztus végére tolták ki. Ebben részben a főváros kérésére több ponton is módosították a műszaki tartalmat, hogy olcsóbbá tegyék a biodóm majdani működését.

Augusztusban ismét módosítottak a szerződésen, ezúttal egy szennyezett kút volt az ok, így 34,4 milliárdra nőtt a kivitelezési költség. Ez ráadásul még csak a Biodóm épületének az ára, azt még be kell rendezni, és a körötte lévő több hektáros parkot is ki kell alakítani.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik