Belföld

Gyurcsány Ferenc: Először parlament, először többség, aztán majd kormányfő. Ez a sorrend

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Megszólalt Gyurcsány Ferenc azok után, hogy tegnap Márki-Zay Péter megnyerte az ellenzéki előválasztás második fordulóját Dobrev Klára előtt.

A DK elnöke Facebook-nyilatkozatában legelőször azt hangsúlyozta, hogy az „ellenzéki előválasztás szabályait közösen csináltuk”, és „nincs kisbetűs rész, el kell fogadni az eredményt.”

Ezt követően főleg arra koncentrált, hogy a DK jelenleg a legerősebb ellenzéki párt. „Az ellenzéki pártok világában nekünk van a legnagyobb delegációnk Brüsszelben, nekünk van a legnagyobb frakciónk a budapesti városházán”, és

most kétség nélkül mondhatom, hogy a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt, az egyetlen önmagában is kormányzóképes párt énszerintem az ellenzéki oldalon.

Hozzátette:

Mi ebből a versenyből megerősödve jöttünk ki.

„Száz ellenzéki szavazóból 43 az egyetlen versenyben maradt párt, a Demokratikus Koalíció jelöltjére szavazott.  43-an szavaztak Klárára százból. Gyerekek, nem kell ezt szégyellni!” – mondta.

Ezután pedig egy olyan gondolatmenetet fejtett ki, miszerint a parlamenti többséget jelentő képviselői helyek megszerzése most a legfontosabb, mert „ha a parlamentben lesz többség, akkor majd a parlamentnek felelős kormány teheti a dolgát.”

Először parlament, először többség, aztán majd kormányfő. Ez a sorrend.

Márki-Zay Péter nevét ezután sem ejtette ki a hatperces videóban. „Akkor van esélyünk jövő tavasszal, ha együtt maradunk” – fogalmazott, majd azt mondta, hogy „okosan, felelősen, bölcsen belül dolgozunk tovább, és teszünk egy ajánlatot. Nyilván most már kiegészülve a miniszterelnök-jelölttel.”

Kapcsolódó
Dobrev: Minden erőnkkel a jövőre kell koncentrálni
A Demokratikus Koalíció politikusa az előválasztási vereséget értékelte egy rövid sajtótájékoztatón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik