Belföld

Dobrev Klára: Nincs apró betűs rész, a kormánytöbbség Márki-Zayt fogja miniszterelnöknek jelölni

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Ha előre tudnám, hogy ez lesz a végeredmény, akkor is elindulnék újra.

Ezt felelte Dobrev Klára az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, amikor Rónai Egon arról kérdezte, ha újrarendeznék az ellenzéki előválasztást, megpróbálná-e megint.

Mint fogalmazott, a politika, amit képvisel, neki nagyon fontos, mert hiszi, hogy Magyarország útja arrafelé vezet, amiről ő beszélt, és ezt az előválasztás során sokan meg is értették.

Dobrev Klára azt is elmondta, ennél sokkal alacsonyabb részvételre számítottak, szerinte a DK megőrizte a helyét, az ellenzék legerősebb pártja maradt és egymillió szavazója van és egyre több és több támogatója lesz.

Rónai Egon felidézte Gyurcsány Ferenc mai nyilatkozatát, amelyben úgy fogalmazott, először meg kell nyerni a választást, majd utána lesz miniszterelnök-választást. Ezzel kapcsolatban azt kérdezte Dobrevtől, a DK elnöke fenyegetőzik-e.

Dehogyis fenyegetőzik. Most mindannyiunknak a 106 egyéni választókerületre kell figyelni. Akkor lesz kormányváltás, ha több mint a felét elvisszük. Nincsen apró betűs rész, aláírta a hat párt a megállapodás, a kormánytöbbség miniszterelnöknek Márki-Zayt fogja jelölni

– fogalmazott.

Most az a feladatuk, hogy a nyilvánosság előtt ne egymással foglalkozzanak. Hozzátette, a hat párt vezetői le fognak ülni közösen, ők döntenek többek közt arról is, hogy lehet-e civileknek frakciója a parlamentben, amit Márki-Zay néhány perccel előtte vetett fel a műsorban.

Dobrev minden erejével azon lesz továbbra is, hogy leváltsák az Orbán-rendszert. Kedden visszamegy Brüsszelbe, részben azért, mert már személyesen jelen kell lenni, részben pedig azért, mert meglátása szerint mintha az Európai Bizottság gyengülne a jogállamisági kérdésekkel kapcsolatban.

Három kérdésben nem fog engedni a kampányban.

Le kell bontani Orbán rendszerét, ebben konszenzus van minden párt között. Igazságot kell szolgáltatni, addig nem lesz béke. A gazdaság- és társadalompolitikának igazságosnak kell lenni az oktatás, az egészségügy és az adórendszer területén is

– sorolta.

Ezekben a vitákban szeretne részt venni, ahogy sokan mások is.

Mint mondta, mindig hazai politikát folytatott, Brüsszelben és Budapesten is, azt majd a jövő fogja eldönteni, hol tudja hatékonyabban csinálni.

Márki-Zay Péter számíthat rá és mindenki másra bármiben, amit kér.

Hogy miért nem sikerült győznie, arról azt mondta, ennek megállapításához neki több idő kell, mint egy politikai elemzőnek.

Ahhoz, hogy az ember győzzön, erő kell, ahhoz, hogy veszíteni tudjon, még több. Miközben minden idegszálammal győzni szerettem volna, ennek az egész versenynek inkább nyertesének érzem magam és a DK-t is, mert megerősödve jöttünk ki az előválasztásból

– fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik