Belföld

Van, ahol Márki Zay négyszer annyi szavazatot kapott, mint Dobrev Klára

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Budán, a belvárosban és az online szavazás során is egyértelmű döntés született, Csepelen és a XV. kerületben viszont pár tucatnyi emberen múlt a végeredmény.

Az ellenzéki előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péter 372 313, Dobrev Klára 284 430 szavazatot kapott, így a hódmezővásárhelyi polgármester 13 százalékpontos különbséggel győzött. Vannak olyan megyék, illetve fővárosi választókerületek (az Országos Előválasztási Bizottság ebben a bontásban közölt eredményeket), ahol kiélezett volt a verseny, viszont akadt olyan terület is, ahol Márki-Zay több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint Dobrev, ráadásul előbbi a fővárosban összességében is a szavazatok csaknem kétharmadát megszerezte. Az adatokat térképre vittük, hogy lássuk, melyik jelölt melyik országrészben volt népszerű.

Frissítünk!

Az Országos Előválasztási Bizottság az előválasztás Facebook-oldalán október 19-én, cikkünk megjelenése után egy nappal frissítette a Veszprém megyei adatokat, emiatt cikkünk érintett részeit is módosítottuk.

Vidéken fej fej mellett haladt a két jelölt, végül tíz megyében Dobrev nyert, kilencben Márki-Zay, összesített vidéki eredményük pedig 47,4, illetve 52,6 százalék lett. Előbbi az északi országrészekben, illetve a Dél-Dunántúlon volt erős: Nógrádban 20,35, Borsod-Abaúj-Zemplénben pedig 13,44 százalékponttal előzte meg Márki-Zay-t. A DK-s jelölt győzelmeit kékkel, Márki-Zayét vörössel jelöltük – minél sötétebb az árnyalat, annál nagyobb fölénnyel nyert az adott jelölt.

Márki-Zay szülőföldjén, Csongrád-Csanád megyében 31 százalékponttal előzte meg Dobrevet. A második legnagyobb különbség Márki-Zay javára Pest megyében született, ahol rá 51 ezren szavaztak, Dobrevre 36 500-an, így a kettejük eredménye között 16,51 százalékpont volt.

Made with Flourish

Annyiban nem meglepő a Pest megyei jó szereplés Márki-Zaynál, hogy a tizennyolc budapesti egyéni választókerületből tizenhétben is ő győzött, és ahol nem (a XV. kerületben), ott Dobrev mindössze 29 szavazattal kapott többet, mint ő. Emiatt budapesti térképünk kevésbé sokszínű, az viszont kiderül belőle, hogy Márki-Zay a belvárosi, illetve budai kerületekben volt a lerősebb, míg a pesti külső kerületekben valamivel jobban szerepelt Dobrev.

Márki-Zay a fővárosban legnagyobb előnyre Budapest 3. számú (a teljes XII. kerületet, illetve a II. kerület bizonyos részeit magába foglaló) választókerületében tett szert: 60 százalékpont lett a különbség az ő javára, miután négyszer annyian szavaztak rá, mint Dobrevre (1386, illetve 5692 szavazatot kaptak). A legszorosabb verseny a már említett, Dobrev-győzelmet hozó XV. kerületben, illetve Csepelen volt: előbbinél 29, utóbbinál 43 szavazatnyi különbség volt a két jelölt között.

Made with Flourish

Dobrev Klárára a szavazópontokon 252 ezren, Márki-Zay-ra kicsivel többen, 260 ezren szavaztak.

Az online szavazatokban viszont hatalmas különbség van: míg a DK jelöltjére szűk 32 ezren voksoltak így, addig Márki-Zayra három és félszer annyian, közel 112 ezren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik