Belföld

Pénzmosással gyanúsítanak egy nigériai férfit

Juan BARRETO / AFP
Juan BARRETO / AFP

Pénzmosással gyanúsítanak a belvárosi rendőrök egy nigériai állampolgárt, aki a nyomozás adatai szerint többeket rávett, hogy saját nevükre bankszámlát nyissanak, ahová más országbeli bűncselekményből származó pénzt küldött – írja a police.hu

A 35 éves gyanúsított először 2014 decemberében kért meg egy magyar férfit, hogy nyisson számlát, amire ezután különböző országokból pénzt utaltak. A számlán lévő több mint kilencmillió forintot a magyar férfi kivette és ötvenezer forintért cserébe átadta a gyanúsítottnak.

Ezután a külföldi férfi egy újabb számlanyitásra kérte 2015 februárjában, ahová 13 millió forintnak megfelelő dollár érkezett egy norvég cég ellen elkövetett csalásból. A magyar férfi szintén levette, majd továbbította az összeget a gyanúsított részére, aki ezrét 900 ezer forintot fizetett.

2015 szeptemberében egy másik férfi is csatlakozott a pénzmosáshoz, akit a bűncselekményben már gyakorlatot szerzett honfitársa szervezett be. A történet ismételte önmagát; újabb számlát nyitottak, majd arra került több mint 4 és fél millió forintnyi dollár. A beérkezett pénzt az újdonsült társ levette és továbbította a nigériai férfinak, aki 400 ezer forintot adott át „kezelési költségként”.

A rendőrség azt írja, a bűncselekményt az ötödik kerületi nyomozók felderítették, a két magyar férfit, J. Mihályt és J. Márkot pénzmosás bűntett miatt már korábban gyanúsítottként hallgatták ki.

Szintén pénzmosás bűntett elkövetése miatt a nigériai állampolgárral szemben most fejezték be a nyomozást, és a keletkezett iratokat megküldték az ügyészségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik