Belföld

Márki-Zay: Zsarolással próbálnak polgármestereket rávenni Dobrev támogatására

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Interjút adott a 444-nek a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) politikusa, Márki-Zay Péter, aki az ellenzéki előválasztás második fordulójában a DK-s Dobrev Klárával csap össze, szerda este pedig élőben is vitázni fognak az RTL Klubon.

A beszélgetésben Hódmezővásárhely politikusa több erős állítást is tett. Az egyik, hogy Márki-Zay szerint a másik oldalon, vagyis a DK-nál „megkeresik a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagjait és alapítóit, és megpróbálják rávenni őket”, hogy vele szemben kritikus nyilatkozatokat tegyenek, valamint

azzal próbálnak polgármestereket rávenni Dobrev Klára támogatására, hogy megzsarolják őket, hogy a közgyűlésben majd a DK-frakció megbuktatja a polgármestert, ha nem teszik.

A miniszterelnök-jelölt hozzátette: „kérdezzék meg Karácsony Gergelyt, hogy ismeri-e ezt a zsarolási technikát”, és megjegyezte: van konkrét tudomása ilyen helyzetről, legalább három nevet tudna mondani, de az engedélyük nélkül nem akarja ezt megtenni.

Szóba került Gyurcsány Ferenc is, akivel kapcsolatban Márki-Zay azt mondta: ő volt az, aki megvétózta, hogy a civilek képviseletében ott lehessen a hatpárti egyeztetéseken a 2020-as, az ellenzéki összefogásról szóló egyeztetéseken, pedig maga is az egyik kezdeményezője volt. Ezzel együtt az MMM politikusa túlzásnak tartja a második forduló felfokozott hangulatát, bár úgy gondolja, hogy ez a Demokratikus Koalíció hibája: „Szerintem nem elfogadható, hogy egymás személyét, családját, lejáratókampány céltáblájává teszik a közösségi médiában, az egyik fél szervezett kommentelői. Szerintem nem elfogadható, hogy az egyik fél kampányrendezvényén az egyik előénekes, a párt egyik jeles tagja, a másik személyének a lejáratásával foglalkozik, és hosszasan csak erről szónokol”. Hozzátette ugyanakkor, hogy az MMM több DK-s jelöltet is támogatott.

Azzal kapcsolatban, hogy az ellenfél képviselői szerint ő lehazaárulózta a szavazókat, Márki-Zay kijelentette:

A félreértéseket tisztázandó én már egy elnézéskérést is kiadtam, pedig a számból soha nem hangzott el a »hazaáruló« kifejezés. Mindenki számára egyértelmű kell, hogy legyen, hogy nem a szavazókról, nem a DK szavazóiról beszéltem, amikor az árulás szót használtam, hanem a Párbeszéd pártnak a Karácsony Gergelyt eláruló képviselőiről.

És ha már Karácsony: a hódmezővásárhelyi polgármester a legnagyobb tisztelettel adózik a főpolgármester iránt, mert az hajlandó volt kiállni a pártok árnyékából, mert „a lelkiismerete és a hazaszeretete mást diktál, mint ami a mögötte álló pártoknak az érdeke”.

Számomra [Karácsony] legnagyobb hőstette az volt, hogy azt is elmondta, hogy az őt támogató pártok nem így döntöttek volna, úgyhogy ez a személyes döntése volt, és azt is elmondta, hogy nem egyszerűen visszalép, hanem engem támogatva együtt lépünk előre.

Az interjúból kiderült az is, hogy nincs egyetlen ember Márki-Zay kampányában, akivel mindig átbeszéli a dolgokat, senki nem írja meg előre a beszédeit, de van elég sok ember, akik ingyenesen és önkéntesen segítenek neki, és akikre hallgat is. Vannak köztük szocialista politikusok, a régi KDNP-hez köthető magánszemélyek, kampányokban jártas szakemberek és liberális politikusok is, állítja.

Arról nem akart jóslásokba bocsátkozni, hogy hogyan állhat a választásban, de annyit elmondott, hogy az előző forduló alapján várhatóan 200 – 250 ezer szavazója lesz Dobrev Klárának, ezért neki legalább félmillió szavazót kell elvinnie az urnákhoz, hogy nyerhessen.

Ha Dobrev Klára győz, én mindent meg fogok próbálni, hogy akkor is legyőzzük Orbán Viktort. De azért a következő négy nap tétje óriási.

„Péter, ne hazudj korán reggel!”

Márki-Zay szavaira Facebook-bejegyzésben reagált Gyurcsány Ferenc, aki felszólította a politikust, hogy ne hazudjon. A DK elnöke azt állította, hogy egy 2020. október 1-jei jegyzőkönyv szerint, amely a pártelnökök tanácskozásán készült, senki, még az előterjesztő sem akarta bevonni az MMM-et a pártközi együttműködésbe, mert az nem párt. Ezután a közös döntés az lett, hogy a megbízottjaik rendszeresen találkoznak Márki-Zay-ékkal.

Gyurcsány így folytatta:

Az ezt követő, még októberben lezajlott első találkozótok jegyzőkönyve is itt van. Aszerint te fel se vetetted, hogy csatlakozni kívántok a hatpárti egyeztetéshez. Az ellenzék közös programjának lehetséges elemeiről tárgyaltatok. Mondd, neked nem gyanús, hogy mindenhol engem látsz? Na mindegy. Legalább megvan a mai hazugság. Ezután talán könnyebb napunk lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik