Belföld

Hadházyt kiküldték a HM-ből, amikor Orbán római repülőútjának dokumentumait akarta megnézni

Hiába ment be kedden a Honvédelmi Minisztériumba Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, csak a recepcióig jutott: a megbeszélt időpont ellenére a tárcánál nem engedték meg, hogy betekinthessen a HM egyik Dassault Falcon típusú luxusgépének repülési dokumentumaiba.

A képviselő Facebook-videóban közvetítette a minisztérium épületében lejátszódott közjátékot, majd azt is, ahogy az őrség még a HM elől is elküldi.

A honvédség diszkréten szeretné lábbal taposni a demokráciát – a minisztériumi csinovnyikok idegesen elmenekültek, amikor elővettem a kamerát. Ezek a gyáva minisztériumi halljakendek nyilvánvalóan nem a hazánkat védik, hanem Orbánt – és ez nagyon rossz dolgokat vetít előre

– írta a videó mellé a képviselő.

Orbán Viktor miniszterelnök augusztus végén több fideszes politikussal együtt utazott Rómába a katolikus törvényhozók éves találkozójára. A csapatot, ahogy arról korábban beszámoltunk, több helyszínen, Orbánt például horvátországi nyaralásáról szedte össze a kormánygépként használt katonai Falcon repülőgép. A gép a visszaúton is megállt Horvátországban. Az üggyel kapcsolatban az is kiderült, hogy a miniszterelnök családja is a gépen volt. Egy kormányzati közlemény erről később azt állította, hogy a családtagok úti költségeit Orbán megtéríti.

Hadházy több mint másfél hónapja igyekszik kibogozni, hogy miként használta a miniszterelnök családja a HM repülőjét. Korábban több mint egy hónapig nem kapott időpontot az iratbetekintésre, majd amikor odament a Honvédelmi Minisztériumhoz, közölték vele, hogy országgyűlési képviselőként is 72 órával a látogatása előtt kell jeleznie a betekintési igényét. Ezt is megtette. A kijelölt időpontban, kedden két minisztériumi dolgozó azonban azzal fogadta, hogy nem adják ki az információkat.

A képviselő korábban két alkalommal már kapott lehetőséget más HM-es repülőutakkal kapcsolatban iratbetekintésre. A dokumentumokról akkor sem készíthetett jegyzeteket vagy fényképeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik