A következő élő közvetítés része Keményen egymásnak esett, de a vita végére több dologban egyetértett Dobrev Klára és Márki-Zay Péter

Egymással van bajuk – ez a miniszterelnök-jelölti vita tanulsága

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A másfél órás miniszterelnök-jelölti vita fő tanulsága az, ami az elmúlt napokban is érezhető volt: Dobrev Klárának és Márki-Zay Péternek a leginkább egymással van baja. Ezúttal is gyorsan egymásnak estek, a DK jelöltje még Márki-Zay alkalmasságát is megkérdőjelezte, miután az zsarolással vádolta Gyurcsány Ferenc pártját, és kölcsönösen hazugozták egymást az elmúlt napokban tett nyilatkozataik miatt. Ennél a kezdésnél a Fidesz nem is kívánhatott volna jobbat.

Amikor viszont a programelemekről volt szó, jóformán mindenben egyetértettek, kezdve azzal, hogy a Fideszt is be kell vonni az alkotmányozásba, folytatva a szigorú elszámoltatással, az euró bevezetésével vagy éppen a pedagógusbérek emelésével. Bár voltak összeszólalkozásaik később is (a nők helyzetéről vagy éppen a 2010 előtti kormányzásról), végig az érződött, hogy egy közös kormányprogram megfogalmazása nem menne nehezen a két jelöltnek.

Sokkal bajosabbnak tűnik, hogy ők ketten együtt dolgozzanak, bármennyire hangsúlyozták is, hogy tudomásul veszik majd az előválasztás eredményét. Ráadásul ehhez nemcsak az egókat kell visszafogni vasárnaptól, hanem az utóbbi napokban feltüzelt támogatókat is, ami talán még nehezebb feladat. A nézeteiket tekintve lehet alapja a közös kormányzásnak, a személyes viszonyok azonban rosszabbak a Dobrev- és a Márki-Zay-tábor között, mint az előválasztás előtt voltak, és ezen a mai vita első negyedórája aligha segített.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik